vrijdag, 7. november 2014 - 11:40 Update: 07-11-2014 12:56

'Schietverenigingen nemen het niet zo nauw met regels'

'Schietverenigingen nemen het niet zo nauw met regels'
Foto: archief
Nieuwkoop

Er zijn maatregelen aangekondigd door de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie tegen enkele schietverenigingen. Dit naar aanleiding van een nog uit te zenden programma van Undercover in Nederland. Dit meldt de NOS.

Drie verenigingen nemen het niet zo nauw met de regels, waaronder vereniging SV ‘t Groene Hart, waar Tristan van der Vlis lid van was. Van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Hierna schoot Van der Vlis zichzelf dood. Na het drama zou de vereniging de regels hebben aangescherpt.

In de uitzending van Alberto Stegeman is te zien dat bij de vereniging in Nieuwkoop introducés geen legitimatiebewijs hoeven te tonen. Daarnaast wordt er geschoten met vuurwapens waarmee officieel niet mag worden geschoten. Bij de vereniging mag alcohol worden gedronken tijdens het schieten en laten begeleiders leerlingen alleen met een vuurwapen.

Niet alleen zijn er misstanden bij de schietvereniging in Nieuwkoop, ook het Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet en SSV Impact uit Halfweg nemen een loopje met de regels.

De branchevereniging zegt het teleurstellend te vinden wat er bij de verenigingen gebeurd. "Het kan niet zo zijn dat een handjevol schietsportverenigingen die het niet zo serieus nemen met de wetten en regels, de goedwillende schietsportverenigingen duperen", zegt de directeur van KNSA.