woensdag, 24. december 2014 - 10:27 Update: 24-12-2014 11:35

School past lesrooster aan aan bioritme tieners

Pubers presteren veel beter op school als ze later mogen beginnen
Foto: Archief EHF
Hardenberg

Uit onderzoek blijkt dat pubers pas veel later op de dag actief worden en 's ochtends slechter presteren. Veel tieners lijden aan een chronisch slaaptekort. Hun bioritme sluit niet aan op het schoolrooster. Dit schrijft Trouw woensdag.

Daarom gaat op de middelbare school De Nieuwe Veste in Hardenberg het lesschema compleet veranderen. De school verwacht dat de leerlingen door het nieuwe lesrooster betere cijfers gaan halen. Met ingang van september beginnen bovenbouw leerlingen op 9.00 uur in plaats van 08.10 uur. En eerste- en tweedeklassers beginnen om half 9. Pas na half 11 moeten ze echt opletten en proefwerken vinden alleen nog 's middags plaats. Want in de ochtend halen leerlingen slechtere cijfers  Dit zegt locatiedirecteur Tom Versteeg in de krant.

Onder begeleiding van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzochten twee leerlingen van de school de slaapritmes en schoolresultaten van 700 leerlingen en verwerkten deze  gegevens in hun profielwerkstuk. Uit de gegevens bleek dat leerlingen met een relatief 'vroege' biologische klok  's ochtends betere resultaten haalden (bijna een half punt meer) vergeleken met hun klasgenoten die een 'latere' innerlijke klok hebben. Bovendien maakte iedereen toetsen later op de dag een stuk beter.

Thomas Kanterman van de RUG, die het onderzoek van de leerlingen begeleidde, zegt dat Britse en Amerikaanse onderzoekers eerder al soortgelijke conclusies trokken. Kanterman in de krant: 'Hoe langer tieners 's ochtends kunnen slapen, hoe beter dat is voor hun gezondheid. Veertien-plussers zou je niet voor 9 uur 's ochtends moeten laten beginnen. 10 uur zou nog beter zijn.'

Provincie: