zaterdag, 17. mei 2014 - 20:54 Update: 03-07-2014 0:36

Shell schaadt natuur in boring naar schaliegas

Shell schaadt natuur in boring naar schaliegas
Shell schaadt natuur in boring naar schaliegas
Shell schaadt natuur in boring naar schaliegas
Amsterdam

Milieudefensie biedt woensdag 21 mei samen met twee Argentijnse onderzoekers een rapport over schaliegasboringen door Shell in Argentinië aan aan Tweede Kamerleden.

Milieudefensie onderzocht, samen met deze Argentijnen, de werkwijze van Shell in de zuidelijke provincie Patagonië. Het blijkt dat Shell het niet zo nauw neemt met de bescherming van de kwetsbare natuur in Patagonië en onder andere frackt naar schaliegas in de beschermde zone van natuurgebied Acua Mahuida. Ook trof Milieudefensie ernstige vervuiling aan op verlaten boorlocaties van Shell en bleek uit gesprekken met omwonenden dat Shell hun belangen niet respecteert en geen enkele compensatie biedt voor schade die is toegebracht aan hun leefomgeving. 

Volgende week brengen de twee Argentijnen die betrokken zijn bij het onderzoek een bezoek aan Nederland. Wetenschapper Diego di Risio van milieuorganisatie Observatorio Petrolero Sur is de auteur van dit rapport. Maria Carolina Garcia werkt voor de provinciale autoriteit die de verantwoordelijkheid heeft voor bescherming van het park Acua Mahuida en is actief in de lokale actiegroep tegen schaliegas. Zij zullen onder andere de aandeelhouders van Shell aanspreken op Shell's activiteiten tijdens de jaarvergadering van Shell op dinsdag 20 mei. Op woensdag 21
mei overhandigen zij de eerste exemplaren van het rapport 'Heading south – The dash for unconventional fossil fuels in Argentina' aan Tweede Kamerleden. Ook ontmoeten ze Nederlandse antischaliegasactivisten om ervaringen uit te wisselen over verzet tegen schaliegas.

Provincie: