zaterdag, 28. juni 2014 - 13:17 Update: 03-07-2014 0:33

Spoedonderzoek naar douche-ongeval in verpleeghuis

Foto van ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met spoed een incident in verpleeghuis Antonius in Rotterdam onderzoeken.

Bij het voorval liep een 86-jarige bewoner door een te hete douche zulke ernstige brandwonden op dat hij afgelopen week overleed in het ziekenhuis. Dit schrijft het AD zaterdag.

Het 86-jarige slachtoffer kreeg maandag bij het douchen kokend heet water over zich heen. Door het ongeluk liep de man grote blaren op zijn rug en bovenarm op. De man lag op dat moment in een douchebrancard die zich vulde met het hete water. De medewerkers van van verpleeghuis Antonius zijn enorm aangeslagen, zo vertelt locatiemedewerker Els Diephout in het Reformatorisch Dagblad. Diephout: 'Een stagiair stootte maandag tijdens het douchen van mijnheer tegen de thermostaat van de kraan. Achteraf bleek die kapot te zijn, waardoor er gloeiend heet water uit de douche kon komen. De stagiair en een gediplomeerde zuster waren de hele tijd in de doucheruimte. Wij hebben de familie en de IGZ daarna ingelicht. Het is een heel naar incident. Alle andere kranen met thermostaten in het gebouw zijn gecontroleerd. Daarmee was niets mis.’ En verder: 'We zijn zeer aangeslagen door het voorval, maar dit heeft niets te maken met bezuinigingen of een hoge werkdruk.'

De bejaarde man werd een dag later naar het brandwondencentrum vervoerd. Volgens zijn familie liep het herstel complicaties op omdat hij zou zijn uitgedroogd. 'Hij moest naar het tehuis om te herstellen van een beroerte. Maar daar lijkt alles te zijn misgegaan. In het brandwondencentrum hoorden we dat hij te weinig had gedronken. De werkdruk in de organisatie is daar veel te hoog', aldus de familie.

Een woordvoerder van de IGZ laat zaterdag weten dat de melding met spoed in behandeling is genomen. Over de inhoud doet de inspectie geen mededelingen. Het lot van de 86-jarige Rotterdammer zorgde voor veel commotie. De kleindochter van de man plaatste foto's van de brandwonden op Facebook. Dat bericht werd meer dan 40.000 keer gedeeld.