dinsdag, 11. februari 2014 - 20:58 Update: 03-07-2014 0:42

Steeds minder jongeren gaan roken

Foto van sigaretten | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit de Roken Jeugd Monitor 2013 van het Trimbos Instituut blijkt dat in 2012 het percentage jongeren tussen 10 en 19 jaar dat dagelijks rookt van 11 naar 9 procent is gedaald.

En daarmee doorbreekt Nederland een historische grens, want het is voor het eerst dat minder dan 10 procent van de jongeren rookt. Dit melden verschillende media dinsdag.

Roken komt nog het meest voor op het VMBO-b waar 12 procent dagelijks rookt. Op ht VWO is dat 3 procent. Van de jongeren op het VMBO-b heeft 39 procent weleens gerookt  en heeft 1 op de 5 de afgelpen vier weken nog gerookt. Daarentegen heeft 25 procent van de jongeren op het VWO weleens gerookt en heeft 11 procent dat in de afgelopen vier weken nog gedaan. Jongeren op het VMBO-t en de HAVO nemen een tussenpositie in.

Daan van de Gouwe van het Trimbos laat aan de NOS weten dat roken niet meer zo stoer is als vroeger. Volgens hem zijn jongeren zich er ook meer van bewust dat roken slecht is en bovendien ook behoorlijk wat geld kost. Van der Gouwe: 'Het is ook een dure hobby in tijden van crisis en het wordt steeds moeilijker voor jongeren om aan sigaretten te komen. Dus ik denk dat veel van hen daarom denken: laat maar.' Van der Gouwe denkt dat het aantal rokende jongeren nog verder zal dalen.

nmiddels is de leeftijdsgrens voor jongeren verhoogd naar 18 jaar. Want als jongeren voor hun 18e niet roken, beginnen ze er vaak ook niet meer aan, is de beredenering.

Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):