dinsdag, 15. april 2014 - 8:56 Update: 03-07-2014 0:38

Symbool giftig ontbreekt op navulverpakking e-sigaret

foto van E-sigaret | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Op bijna 70% van de onderzochte navulverpakkingen met nicotine voor elektronische sigaretten en shisha-pennen ontbreekt het verplichte gevaarsymbool 'giftig' op het etiket.

Dit symbool met doodshoofd ontbreekt op 108 van de 151 onderzochte navulverpakkingen met nicotine. Hierdoor worden consumenten onvoldoende gewaarschuwd voor de inhoud van de navulverpakkingen en de gevaren bij het gebruik ervan, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA hield totaal 206 navulverpakkingen met en zonder nicotine tegen het licht en onderzocht ze op de chemische productveiligheidseisen. Bedrijven die vloeistoffen voor e-sigaretten op de markt brengen, zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid ervan en moeten de verpakkingen voorzien van de juiste etiketten. Alle geïnspecteerde ondernemers die niet aan de regels voldeden, moeten van de NVWA de etiketten aanpassen onder dreiging van een last onder dwangsom. Binnenkort vindt een herinspectie plaats van deze eerder bezochte ondernemingen.

Het merendeel van de onderzochte navulverpakkingen met nicotine heeft een kinderveilige sluiting. Dat is goed nieuws omdat kinderen al van 1 slokje nicotinehoudende vloeistof een acute nicotinevergiftiging kunnen oplopen. De navulverpakkingen zonder kinderveilige sluiting met een nicotinegehalte van meer dan 1% zijn uit de handel gehaald.

''E-sigaret net zo schadelijk als gewone sigaret''

Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek is de rook van een e-sigaret net zo schadelijk als van een gewone sigaret. Wetenschappers aan de universiteit van Boston onderzochten de rookdamp die bij een e-sigaret vrijkwamen. Uit dat onderzoek blijkt dat de twee celsoorten dezelfde negatieve eigenschappen vertonen die bovendien ook vastgesteld worden bij kankergezwellen.

Dokter Avrum Spira, aangesloten bij de universiteit van Boston, zegt dat "E-roken echt niet zoveel gezonder is", Daarnaast stellen de onderzoekers dat de e-sigaret juist vaker, en dus niet minder, wordt gebruikt in de behoefde naar nicotine. Dit geldt vooral bij jongere beginnende gebruikers. Spira noemt e-sigaretten de nieuwe bron die mensen aanzet tot een nicotineverslaving.

Categorie: