dinsdag, 13. mei 2014 - 11:30 Update: 03-07-2014 0:36

Taakstraf en rijontzegging voor doorrijden na aanrijding in Woerden

Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Woerden

De 42-jarige man uit Woerden die op 27 april vorig jaar in Woerden doorreed nadat hij met zijn bestelbus een 10-jarig jongetje had aangereden, stond vandaag voor de rechter.

Het ongeval vond plaats op de Chrysantstraat in Woerden. Het jongetje was aan het steppen op een fietsstrook, maakte waarschijnlijk een slingerbeweging en reed tegen de bestelbus aan waardoor een spiegel afbrak en hij ten val kwam. Het kind liep ernstig hersenletsel op en werd met een traumahelicopter naar het ziekenhuis gebracht. Later die dag kon de chauffeur op de Waardsebaan in Woerden worden aangehouden naar aanleiding van een reactie op een opsporingsbericht via Burgernet en Twitter.

Uit het onderzoek is gebleken dat de chauffeur geen schuld heeft aan het ongeval. Wat de officier van justitie hem verwijt is dat hij na de aanrijding niet is gestopt maar is doorgereden. Nog kwalijker is het dat hij ook in tweede instantie niet terugging toen een motorrijder, die getuige was van het ongeval, hem volgde en hierop aansprak. "Het was een bewuste keus dat u zich niet meldde", merkte zij op. Pas uren later besloot de man zich kenbaar te maken, maar toen was het te laat en werd hij op de weg aangehouden. De verdachte verklaarde zelf in paniek te zijn en niet te weten wat te doen.

Daar komt bij dat de verdachte die van beroep chauffeur is, na de aanrijding alcohol had gedronken en onder invloed had gereden. De berekeningen van het NFI kunnen niet aantonen dat de man ten tijde van de aanrijding onder invloed was van alcohol maar op het moment van aanhouding had hij twee keer teveel gedronken.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 30 uur, tien dagen celstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twaalf maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechter legde deze ontzegging op maar besloot voor het overige tot een werkstraf van 150 uur met aftrek, wat neerkomt op 130 uur werken. De vordering van de benadeelde partij werd niet ontvankelijk verklaard omdat er geen causaal verband is tussen de schade en het doorrijden, maar kan bij de civiele rechter worden aangebracht. Het jongetje is grotendeels hersteld van zijn verwondingen, hersenletsel, een gescheurde milt en een gescheurde oogkas. Maar hij durft niet meer goed buiten te spelen. "Het is een ander kind geworden", verklaarden de ouders.

 

Provincie: