dinsdag, 16. december 2014 - 14:43

Taakstraf voor schietende Haarlemse agent

Taakstraf voor schietende Haarlemse agent
Foto: SXC
Haarlem

De rechtbank Noord-Holland heeft een politiefunctionaris veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De officier van justitie had een taakstraf van 200 uur, waarvan 120 uur voorwaardelijk, geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de politiefunctionaris op 3 november 2013 in Haarlem zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag op twee inzittenden in een rijdende auto. Ten onrechte was de agent ervan uitgegaan dat deze twee inzittenden betrokken waren geweest op een overval op een zonnestudio in Haarlem eerder op de avond.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de agent niet de bedoeling had om dodelijke treffers af te vuren maar dat hij slechts de auto tot stilstand wilde brengen. Aan de andere kant heeft de rechtbank mee laten wegen dat ook overheidsfunctionarissen zich aan de regels moeten houden. De rechtbank is het dan ook niet eens met de advocaat en de korpsleiding dat de agent zich aan de regels van de Politiewet en de Ambtsinstructie heeft gehouden. Wel heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit, dat het schietincident ook bij de agent een diepe indruk heeft achtergelaten en dat hij zich publiekelijk diende te verantwoorden.

Provincie:
Blik op 112: