donderdag, 14. augustus 2014 - 15:54 Update: 14-08-2014 17:24

Te weinig voedingstoffen in vleesvervangers

Vleesvervangers vaak veel te zout
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Wie vleesvervangers eet krijgt te weinig voedingstoffen binnen en bevatten vaak veel zout. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 30 vleesvervangers uit acht categorieën.

Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar; alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Vitamine B12 zit in alle producten heel weinig. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten.

Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram