woensdag, 30. april 2014 - 9:13 Update: 03-07-2014 0:37

Tekort aan wiskundeleraren is een groot probleem

Foto van docent | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Er is in Nederland een groot tekort aan wiskundeleraren.

Veel wiskundigen vertrekken naar het bedrijfsleven omdat ze daar beter betaald worden en betere carrièreperspectieven hebben. Het Platform Wiskundigen Nederland zegt in het Algemeen Dagblad dat het tekort aan wiskundeleraren ' een groot probleem is'. Dit schrijft het AD woensdag.

Uit cijfers van MeesterBaan blijkt dat er bij wiskunde tientallen vacatures meer zijn dat bij vakken als Nederlands, aardrijkskunde en economie. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er 298 vacatures open voor wiskunde op scholen in het middelbaar en vootgezet onderwijs. Dat is volgens cijfers van vacaturebank MeesterBaan een verdubbeling in vier jaar tijd.

De woordvoerder van het Platform Wiskunde Nederland, hoogleraar Remco v der Hofstad van de TU Eindhoven, zegt in het AD dat Nederland de boot niet moet missen. Volgens hem moet Nederland wiskundig sterker worden om internationaal mee te kunnen blijven draaien in de economie. Van der Hofstad in het AD: 'Onze maatschappij draait meer en meer op wiskunde, van rechtspraak tot de medische wereld. Gevoel voor cijfers en wat ze betekenen, is daarbij van groot belang.'

In 2013 kwamen er 210 afgestudeerde wiskundestudenten (189 hbo'ers en 21 universitair) beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Volgens de site MeesterBaan was er toen behoefte aan 528 docenten.