woensdag, 12. november 2014 - 19:11

Term 'risicowedstrijd' wordt te snel toegepast

Term 'risicowedstrijd' wordt te snel toegepast
Foto: Archief EHF

(ELF-Voetbal/Blik op Nieuws) Dat blijkt uit een rapportage van het Auditteam Voetbal en Veiligheid van het Rijk, schrijft dagblad Metro. Dat onderzocht de rellen die uitbraken rond Ajax - SC Cambuur van 9 maart dit jaar. De vaste afspraken zitten verantwoordelijken soms in de weg wat betreft het nemen van veiligheidsmaatregelen.

In Nederland wordt gewerkt met de labels A-, B- en C-wedstrijden om het risico van een wedstrijd in kaart te brengen. De politie-inzet is bijvoorbeeld verbonden aan de labels. 'Het gevaar is dat het inzetten van maatregelen voor een bepaalde risicolabel routine wordt', schrijft het Auditteam.

'Of dat het label in de weg staat bij het nemen van bepaalde maatregelen, die volgens de risico-inschatting wel nodig zijn." In het geval Ajax - SC Cambuur stond de classificatie van de wedstrijd als een A-wedstrijd in de voorbereiding op een aantal momenten in de weg bij het nemen van maatregelen. "Zo bleek het lastig om tot goede afspraken te komen over de verantwoordelijkheid voor de reis en het nemen van de noodzakelijke maatregelen om die reis in goede banen te leiden.'

Categorie: