zaterdag, 25. januari 2014 - 20:15 Update: 03-07-2014 0:43

Tilburg heeft vermoedelijk zo tussen de 600 en 900 hennepplantages

Foto van hennepkwekerij | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit het vertrouwelijk rapport Integraal Appèl dat door de universiteit van Tilburg, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zuid-West Nederland en Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant is opgesteld.blijkt dat Tilburg jaarlijks tussen de 728 miljoen en de 884 miljoen euro verdient met illegale teelt van hennep.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De omzet van de lokale drugshandel is even groot als de lokale begroting van de gemeente Tilburg die 200.000 inwoners telt. In de illegale teelt zouden ongeveer 2500 mensen werkzaam zijn en er zouden tussen de 600 en 900 hennepplantages zijn. Het hoofd van het RIEC, Henny Schilders, noemt de omvang van de drugshandel in de krant “verontrustend”. Maar burgemeester Peter Noordanus van Tilburg zegt dat de omvang van de hennepteelt „niet uniek” is in Brabant. Volgens hem moét de hennep uit zijn gemeente wel voor de export bestemd zijn. Hij vindt de omvang  van de export echt een probleem en zegt in de krant: 'De opsporing en bestraffing van illegale hennepteelt moet nog krachtiger worden aangepakt. Een internationale aanpak is nodig.'

Volgens de onderzoekers is er sprake van „een serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving”. De illegale drugshandel corrumpeert de legale, economische en juridische infrastructuur, concluderen zij.

Provincie:
Tag(s):