donderdag, 17. juli 2014 - 23:01 Update: 17-07-2014 23:06

Timmermans: Ongehinderde en veilige toegang tot rampplek vereist

vliegramp, rampgebied
Foto: YouTube
Den Haag

‘Een inktzwarte dag voor Nederland, voor Maleisië. Wij treuren om iedereen aan boord van vlucht MH 17, waar zij ook vandaan kwamen', aldus minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in reactie op de vliegramp in Oekraïne.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt onmiddellijk een consulair ondersteuningsteam naar Kiev om de Nederlandse ambassade te versterken. Op het ministerie in Den Haag is een crisisteam ingericht. Familieleden die vragen hebben, kunnen contact opnemen met het ministerie via telefoonnummer (070) 348 77 70.

Timmermans belde donderdagavond met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin over de ramp. Hij benadrukte in het gesprek het belang van een onafhankelijk onderzoek naar wat vandaag precies is gebeurd. Klimkin zegde volledige medewerking toe aan het onderzoek en zou ook Nederlandse deelname verwelkomen.

De minister bood Oekraïne alle mogelijke steun aan bij de hulpverlening en verdere afwikkeling van deze verschrikkelijke ramp, zoals de inzet van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) dat kan helpen bij identificatie van slachtoffers. De bewindslieden waren het erover eens dat ongehinderde en veilige toegang van hulpverleners nu is vereist en dat het rampgebied ongemoeid wordt gelaten. Zij roepen alle betrokken partijen op hier directe en volledige medewerking aan te verlenen.