woensdag, 10. september 2014 - 12:33 Update: 10-09-2014 14:53

Timmermans wordt eerste vervanger van voorzitter Europese Commissie

Minister Timmermans wordt eerste vervanger van EC-voorzitter Jean Claude Juncker
Foto: RVD

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wordt de hoogstgeplaatste vervanger van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Timmermans wordt verder de Europese Commissaris voor regulering. Dat heeft Juncker woensdag zelf bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Juncker is de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie en de Luxemburgse opvolger van de Portugees Barroso.  De Europese Commissie  telt 28 leden, één voor elke lidstaat van de Europese Unie.

Timmermans gaat zich als commissaris bezighouden met Europese regelgeving, relaties tussen de Europese instellingen, rechtsregels en fundamentele rechten. Juncker omschrijft de rol van Timmermans als die van een 'waakhond' die erop toeziet dat de Commissie zich beperkt tot de hoofdzaken en de rest overlaat aan de lidstaten.

Naast Timmermans zijn nog eens zes vicevoorzitters aangewezen: de Bulgaarse Kristalina Georgieva, de Sloveense Alenka Bratušek, de Fin Jyrki Katainen, de Let Valdis Dombrovskis en de Est Andrus Ansip. Eerder werd de Italiaanse Federica Mogherini aangewezen als Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid.

De kandidatuur van PvdA'er Timmermans werd pas in een laat stadium bekend. Premier Rutte zei bij zijn kandidaatstelling dat Nederland rekende op een zware functie voor de Timmermans.

Categorie:
Tag(s):