woensdag, 11. juni 2014 - 14:47 Update: 03-07-2014 0:34

Tips over stanleymes en stok paarden-mishandelaar

foto van manege | fbf
Foto: fbf
Driebergen

De zaak over paardenmishandelingen die dinsdagavond in Opsporing Verzocht was te zien, heeft voor veel reacties gezorgd.

 Kijkers gaven ruim 400 tips door aan de politie, zowel via de telefoon als via het digitale tipformulier van de site. Daar zijn nog niet de tips aan toegevoegd die de kijker anoniem kan melden.

Sinds enige tijd worden verspreid over het land paarden - voornamelijk merries - onder meer snijwonden aan het achterlijf aangebracht. Tot nu toe zijn bij de politie ongeveer 60 zware mishandelingen bekend, waarvan 40 met dezelfde werkwijze. De kijkers van Opsporing Verzocht meldden nog eens 10 mishandelingen.

Stok
In de uitzending werd een bepaalde stok getoond die mogelijk door een dader is achtergelaten. Veel kijkers belden over de stok. Zij vertelden onder andere dat de stok hen deed denken aan een schildersstok. Dit is een voorwerp die kunstschilders gebruiken om met vaste hand te kunnen schilderen. Ook werden verkooppunten van de getoonde stok genoemd. Daarnaast heeft de politie namen van personen gekregen die volgens de tips verband zouden kunnen houden met een paardenmishandeling.

Hele land
Het onderzoek naar de paardenmishandelingen loopt nu een jaar. De mishandelingen deden zich in het hele land voor; van Noord-Holland tot Limburg. Maar ook in Oost- Brabant, Zuid-Gelderland en Utrecht. In de uitzending vertelde de politie dat zij denkt aan meerdere daders.

Het kan zijn dat een dader een reizend beroep heeft. Verder zou de dader mogelijk verstand van paarden hebben, omdat de dieren zeer dicht benaderd worden. Om de dieren in bedwang te houden, zou de dader voorwerpen bij zich kunnen hebben zoals een leidsel of een touw.


Op een locatie is een stanleymes aangetroffen en ergens anders suikerbiet. De dader zou de suikerbiet gebruikt kunnen hebben om de paarden te lokken. Van oudsher is suikerbiet voer voor paarden.

Het Expertisecentrum Dierenwelzijn in Driebergen gaat nu aan de slag om de tips te analyseren.