maandag, 23. juni 2014 - 13:24 Update: 03-07-2014 0:34

Toegang jongeren bij zonnestudio’s onrustbarend

Foto van huidkanker | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De meeste jongeren onder de 18 jaar kunnen vrijelijk gebruik maken van zonnebanken bij zonnestudio’s

 Uit onderzoek, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat 75% van de jongeren die onder de zonnebank willen dat kunnen doen zonder dat iemand daar iets tegen doet. Dat terwijl uit internationale onderzoeken blijkt dat het gebruik van de zonnebank op jonge leeftijd de kans op huidkanker met zeker 20% doet toenemen.

Opmerkelijk is dat de naleving significant hoger is bij zonnestudio's die zijn aangesloten bij het Samenwerkingsverband Verantwoord Zonnen ( SZV). Hoewel zelfs daar de helft van de jongeren nog wordt toegelaten.

De NVWA gaat onderzoeken op welke manier het gebruik van zonnebanken door jongeren is terug te dringen.

Naar schatting zijn er 2.950 zonnepunten in Nederland, waarvan 450 professionele zonnestudio’s; 200 aangesloten bij SZV en 250 niet aangesloten bij SZV en 2.500 zonnepunten bij ondernemers die het zonnen niet als kernactiviteit hebben (fitness centra, zwembaden e.d.). In dit onderzoek zijn 322 zonnepunten gemeten - 87 metingen bij zonnepunten aangesloten bij het SVZ, 93 metingen bij zonnepunten niet aangesloten bij het SVZ en 142 metingen bij overige zonnepunten.

De NVWA houdt sinds 2008 toezicht op de zonnestudio’s. Het toezicht richtte zich op de maximale sterkte van de lampen en op de manier waarop aanbieders van zonnebanken er voor zorgden dat jongeren werden geweigerd. Maar omdat er geen legitimatieplicht is voor het gebruik van zonnebanken, kan de NVWA niet feitelijk vaststellen of jongeren beneden de 18 jaar inderdaad niet worden toegelaten.

Om die reden heeft de NVWA begin 2014 een mystery guest onderzoek laten uitvoeren naar de mate waarin jongeren toegang hebben tot zonnebanken. Enkele onderzoeksteams, bestaande uit een 16 jarige jongere (meisje of jongen) en een volwassen auditor, hebben geprobeerd hoe vaak de jongere tot een zonnebank werd toegelaten.

Als deze werd toegelaten verliet het team het pand weer, uiteraard zonder gebruik te maken van de zonnebank.

Voor Android-toestellen en I-phones is een gratis app te downloaden die antwoord geeft op een aantal vragen van mensen uit de risicogroep (<18 jaar, huidtype 1, veel moedervlekken, etc). Zoek in de store op Tan-r.

Categorie: