vrijdag, 13. juni 2014 - 12:31 Update: 03-07-2014 0:34

Voor tonnen beslag gelegd in onderzoek naar fiscale fraude en witwassen

Foto van jas medewerker FIOD
Foto: Archief FBF
Amsterdam

De FIOD heeft dinsdag in een strafrechtelijk onderzoek naar fiscale fraude en witwassen onder leiding van het Functioneel Parket doorzoekingen gedaan bij een 68-jarige man in Amsterdam en een 56-jarige man uit Breda. Beiden worden ervan verdacht dat zij inkomsten of vermogen niet hebben opgegeven bij de Belastingdienst.

De twee verdachten hebben allebei gebruik gemaakt van een debet- of creditcard die gekoppeld is aan een buitenlandse bankrekening. De uitgaven die beide verdachten met deze kaart hebben gedaan zijn waarschijnlijk niet te verklaren uit het inkomen of het vermogen dat zij hebben opgegeven bij de Belastingdienst.

De FIOD heeft bij de doorzoeking in Amsterdam beslag gelegd op een contant geldbedrag van 775.000 euro en twee hypotheekvrije appartementen. Ook is beslag gelegd op een klein privévliegtuig, een Mercedes en drie bankrekeningen. De doorzoeking in Breda bracht een buitenlandse bankrekening aan het licht.

De vermoedelijke fraude is op het spoor gekomen door onderzoek van de Belastingdienst. De fiscus analyseert de gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse debet- en creditcards. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.