donderdag, 11. september 2014 - 21:07 Update: 11-09-2014 21:42

Topcrimineel op eigen verzoek weer achter de tralies

Topcrimineel op eigen verzoek weer achter de tralies
Foto: Archief EHF

Topcrimineel Dick V., die volgens het Openbaar MInisterie (OM) een van de kopstukken van de onderwereld is, heeft zich op eigen verzoek weer achter de tralies laten zetten.

Dit allemaal uit veiligheidsoverwegingen. Dick V.'s advocaat Nico Meijering heeft dit donderdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. V. wilde terug naar de gevangenis omdat de recherche en het OM hem hadden gewaarschuwd dat hij op de dodenlijst staat.

V. werd vorig jaar opgepakt, samen met medeverdachte Danny K.. Ze werden onder meer verdacht van witwaspraktijken, afpersing, bedreiging en drugshandel. Ook Willem Holleeder zou medeverdachte zijn in dit onderzoek, zo meldt de NOS donderdag. Dick V. en Danny K. worden er daarnaast ook van verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van Etous Belserang, de president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah. Volgens het OM zijn voorbereidingen tot die liquidatie getroffen.

Het komt niet vaak voor dat een topcrimineel als V. vrijwillig terugkeert naar de gevangenis. Het mag hierdoor wel duidelijk zijn dat de spanning in de onderwereld door de recente golf van liquidaties tot ongekende hoogte is gestegen.

In juli werd de voorlopige hechtenis van V,. geschorst. Woensdag vroeg V. aan de rechtbank om de schorsing op te heffen, zodat hij terug kan naar de gevangenis. Het OM was tegen, maar de rechtbank wilde het verzoek inwilligen.

De advocaat van V. Nico Meijering heeft veel kritiek op de werkwijze van de politie en het OM. Politie en OM waarschuwen voor een mogelijke liquidatie, maar zeggen niet waar de dreiging vandaan komt. Meijering in het AD: 'Dit gebeurt steeds vaker. Politie en OM veroorzaken onrust met als enige doel informatie te krijgen uit de criminele wereld.'  Meijering ziet graag dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar deze gang van zaken.

Provincie:
Tag(s):