dinsdag, 17. juni 2014 - 14:31 Update: 03-07-2014 0:34

Tot 20 jaar cel voor Purmerlandmoorden

Foto van politie onderzoek schietpartij | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag uitspraak gedaan in de Purmerlandmoorden. Het ging daarbij om een drievoudige moord in Purmerland eind 2011. Twee slachtoffers werden gevonden bij het Burgtpad. Het derde slachtoffer werd een maand later ongeveer 6.5 km verderop in het Noord-Hollands Kanaal aangetroffen. Deze moorden hielden verband met een conflict in de drugswereld, waarbij een van de verdachten door het slachtoffer B. werd afgeperst en bedreigd.

De eerste verdachte Van L. die bij de twee moorden op het Burgtpad betrokken was, heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 jaar gekregen. Hij is door de rechtbank op grond van rapportages die door een psycholoog en een psychiater over hem zijn uitgebracht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

De tweede verdachte L., de bestuurder, is wegens zijn aandeel in de twee moorden op de slachtoffers aan het Burgtpad veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar. Hij is vrijgesproken van verboden wapenbezit.

De derde verdachte P. de schutter die bij alle drie moorden op beide plekken was betrokken, is vanwege zijn aandeel daarin veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar.

De vierde verdachte W. die zelf niet op de moordlocaties aanwezig is geweest, is wel schuldig bevonden aan de dood van B. Hij is daarnaast ook schuldig bevonden aan het bezit van een hennepplantage en aan ‘stekkenhandel’. Hij is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar.

 

Provincie: