donderdag, 13. maart 2014 - 21:33 Update: 03-07-2014 0:40

Tot vier jaar gevangenis voor witwassen miljoenen via oliehandel

Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Het Openbaar ministerie heeft donderdag in de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen twee mannen die werkten voor een vettenhandelaar en scheepsschoonmaakbedrijf uit Dordrecht.

Uit onderzoek door de politie blijkt dat ze de 7.300.000 euro verdienden met de handel in miljoenen liters oliën en vetten waarvan de herkomst vermoedelijk onrechtmatig is. Tegen de drie bedrijven eiste de officier van justitie boetes tot 300.000 euro.

De officieren van justitie laakten op zitting het gewiekste en ondermijnende gedrag, louter en alleen gericht op eigen gewin. Het gaat om twee generaties in eenzelfde familie: de vader en schoonzoon. In de auto van de schoonzoon werd een vuurwapen met munitie, een geluiddemper en een kogelwerend vest aangetroffen.

De officier vindt vanwege de zwaarte van de feiten gevangenisstraffen op de plaats.

Tegen de schoonzoon eiste de officier vier jaar gevangenisstraf. De 67-jarige man hoorde drie jaar tegen zich eisen. Op zitting kondigde de officier een ontnemingsvordering aan, omdat misdaad niet mag lonen.

Bij de doorzoeking eind 2011 werd er beslag gelegd op 150.000 euro contant geld, banktegoeden, huizen, zeven luxe auto's, vrachtwagens, Cartier horloges, schilderijen, gouden usb-sticks en een asbak ter waarde van 8500 euro. Het OM heeft de rechtbank verzocht die goederen verbeurd te verklaren.