zondag, 14. september 2014 - 14:19 Update: 14-09-2014 17:05

TU Delft/VU studenten winnen recordraces Battle Mountain op ligfiets

TU Delft/VU studenten winnen recordraces Battle Mountain op ligfiets
Foto: TU Delft/VU
Delft/Amsterdam

Het Human Power Team, een team studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam, heeft deze week de fietsrecordwedstrijden in Battle Mountain, Nevada gewonnen. Dit meldt de TU Delft zondag.

Op een kaarsrechte weg in de woestijn reed Rik Houwers in de speciaal hiervoor ontworpen VeloX IV 132,26 km/u, wat genoeg was om de concurrentie op grote afstand te houden. Hij bleef daarmee slechts 1,5 km/u verwijderd van het wereldrecord, dat vorig jaar door Sebastiaan Bowier gevestigd werd in VeloX3.

Elk jaar wordt in september in Battle Mountain, Nevada de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) gehouden, waar gestroomlijnde fietsen strijden om het wereldkampioenschap en het verbreken van het wereldrecord. Op een kaarsrechte weg van 8 km hebben de rijders de tijd om op snelheid te komen voordat hun gemiddelde snelheid over 200 meter gemeten wordt. Rik Houwers klokte op vrijdag avond (plaatselijke tijd) een tijd van 5,444 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 132,26 km/u.

Wind
De wind bleek de afgelopen week de grootste spelbreker. Een groot aantal pogingen kon niet doorgaan door de harde wind, waardoor Houwers uiteindelijk slechts een beperkt aantal kansen kreeg om een recordpoging te doen. Helaas zat het er dit jaar niet in om net zoals vorig jaar het wereldrecord (133,78 km/u) te verbreken. 

Destijds verbrak het team met Sebastiaan Bowier op de laatste dag van de WHPSC het record. Hij besloot na het behalen van het record te stoppen, waarna Rik Houwers hem opvolgde. Met Rik Houwers als nieuwe rijder kwam het team meteen dichtbij. Al op de eerste avond klokte hij 129,45 km/u. Het bleef dan ook tot de laatste poging spannend, maar uiteindelijk kwam hij net te kort.

Christien Veelenturf
Voor het eerst reed het Human Power Team dit jaar ook met een vrouwelijke fietser. Christien Veelenturf haalde in haar eerste jaar 110,76 km/u. Ze werd daarmee derde in het klassement van de vrouwen, dat gewonnen werd door wereldrecordhoudster Barbara Buatois. Christien Veelenturf had nog meer last van de wind dan Rik Houwers en kon pas de laatste twee dagen een goede poging doen, met 110,76 km/u werd ze derde bij de vrouwen.

VeloX IV
De VeloX IV is een gestroomlijnde ligfiets. De aërodynamische kap die om de fiets heen zit verlaagt de luchtweerstand drastisch. Verder heeft de fiets speciale banden met extreem lage rolweerstand. Kijken doen de renners op een beeldscherm met een camera boven op de fiets. Het hele frame en de kap van de fiets is gemaakt van koolstofvezel. Hierdoor is het gewicht erg laag en wordt de renner goed beschermd bij een val.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):