woensdag, 5. februari 2014 - 23:12 Update: 03-07-2014 0:43

Twente tweede na winst in Heerenveen

Foto van FC Twente supporters | Archief FBF.nl

(ELF-Voetbal) Er stond vanavond een belangrijk duel voor FC Twente op de rol. De Tukkers moesten van SC Heerenveen winnen om naar de tweede plek te klimmen. Na een zware wedstrijd is dat gelukt.

De beginfase was gelijk boeiend, met kansen voor Quincy Promes en Hakim Ziyech. Ondertussen wilde heel het uitvak nog een penalty, toen Tadic ondersteboven werd gelopen in het strafschopgebied van Heerenveen. Richard Liesveld, de scheidsrechter van dienst, zag er niks in.

Vervolgens bleef het spel wat op en neer gaan in Friesland. Na bijna een half uur spelen was er weer een grote kans voor de thuisploeg. Kenny Otigba zag zijn kopbal van de doellijn gehaald worden, en niet veel later moest Nick Marsman redden na een schot van, wederom, Ziyech.

In de slotfase van die eerste helft was er nog een momentje van opleving. Dusan Tadic schoot een verre vrije trap op doel. Kristoffer Nordfeldt kon het projectiel maar net over de lat werken. Verder speelden beide ploegen slordig, en lag het veld er ook alles behalve optimaal bij.

Vijf minuten na de theepauze minuten was daar het eerste doelpunt. Althans, dat dachten de spelers van FC Twente. Na een corner verdween de bal tegen de touwen van het doel van de thuisploeg, maar volgens Liesveld hinderde Rasmus Bengtsson de doelman van de Friezen. De goal werd dus afgekeurd.

Na 67 minuten schreeuwden alle Friezen om een rode kaart. Andreas Bjelland stopte, de doorgebroken, Alfred Finnbogason door hem aan zijn shirtje te trekken. Volgens de arbiter waren er echter nog voldoende verdedigers naast hem om in te grijpen.

Nadat Tadic nog een bal net gekeerd zag worden door Nordfeldt, wist hij na ruim zeventig minuten spelen de doelman een keer daadwerkelijk te passeren. Van rechts rende hij de strafschopgebied in. Hij schoot en zag die uithaal via een Fries been over de doelman stuiteren: 0-1.

Tadic was goed los aan het gaan tijdens deze wedstrijd. Tien minuten later kapte hij twee spelers van de thuisploeg uit, om de bal vervolgens laag voor te geven. Otigba probeerde de bal weg te werken, maar zag het leer tot zijn grote verbazing tegen de lat van zijn eigen doel knallen. Daar had hij een nachtmerriemomentje te pakken. Zeven minuten later schoot hij bijna de gelijkmaker achter Marsman. Die doelman liet een hoge bal vallen, maar Otigba was net te laat.

Vlak voor het einde besliste Torgeir Børven de wedstrijd alsnog met het tweede doelpunt voor FC Twente. Heerenveen was conditioneel op.

FC Twente kan vanuit een luie zetel gaan kijken of koploper Ajax morgen (donderdag) punten laat liggen tegen FC Groningen. SC Heerenveen blijft op de vijfde plek staan, het gat naar Feyenoord is met zeven punten wel ongekend groot geworden.