donderdag, 21. augustus 2014 - 21:08 Update: 21-08-2014 21:39

Vader Anders Breivik voelt zich schuldig en verantwoordelijk

De vader van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, Jens Breivik, voelt zich medeschuldig aan en enigszins verantwoordelijk voor de daden van zijn zoon.

Anders Breivik richtte in de zomer van 2011 een bloedbad aan. Jens Breivik gaat nu een boek uitbrengen over de opvoeding van zijn zoon. Het boek komt naar verwachting in oktober uit, zo meldt de BBC donderdag. Maar de uitgever heeft alvast enkele fragmenten gepubliceerd.

In het boek met de titel 'Mijn fout? Het verhaal van een vader' schrijft Jens Breivik onder andere:'Wat zou er zijn gebeurd, als ik een betere vader was geweest? Zou Anders dan hebben gedaan wat hij nu deed?'

Jens Breivik is een pensioneerde diplomaat die in Zuid-Frankrijk woont. Hij en zijn vrouw scheidden toen Anders nog maar een jaar oud was. Volgens Jens hadden hij en zijn zoon daarna maar weinig contact. Hij zou bij de scheiding tevergeefs hebben geprobeerd om de voogdij over zijn zoon te krijgen. Tijdens zijn tienerjaren verbrak Anders het contact met zijn vader helemaal.

Anders' moeder overleed vorig jaar. Voor haar dood publiceerde zij ook een boek over haar zoon, waarin ze de vader van de jongen omschrijft als een tiran. Volgens haar leed Anders aan een "obsessieve stoornis"

Anders die 21 jaar in de cel moet zitten voor zijn daden heeft sinds het bloedbad in Oslo en op het eiland Utøya weer contact met zijn vader. Hij heeft zijn celstraf gekregen omdat hij op 22 juli 2011 op het eilandje Utøya 77 mensen doodschoot . De slachtoffers waren jongeren van de Noorse Arbeiderspartij die op zomerkamp waren. Ook pleegde hij een bomaanslag op regeringsgebouwen in Oslo.

Categorie: