vrijdag, 10. januari 2014 - 13:51 Update: 03-07-2014 0:44

Valbeveiliging nieuwe dienstwapens politie gecontroleerd

Foto van Walther P99Q politie | Politie
Foto: Politie
Amsterdam

Alle gebruikers van het nieuwe dienstwapen van de politie, de Walther P99Q-NL, moeten deze laten controleren op de aanwezigheid van de zogeheten trekkerstangopvangnok. Dit meldt de politie vrijdag.

‘Samen met vele andere onderdelen zorgt dit onderdeeltje ervoor dat het wapen niet afvuurt als het valt. Onlangs constateerde een wapeninspecteur van de politie tijdens een steekproef in de fabriek in Duitsland dat dit onderdeel bij een wapen ontbrak.’, aldus de politie.

Het ontbreken van het onderdeel heeft geen gevolgen voor het verdere functioneren van het wapen. In totaal zijn er inmiddels 5.889 wapens gecontroleerd. Op het ene exemplaar na, zijn alle wapens in orde bevonden. Omdat veiligheid boven alles gaat, is besloten alle nieuwe dienstwapens op dit onderdeel te controleren. 

Controle geleverde wapens 
Vanaf 14 januari worden de overige 13.311 reeds uitgeleverde wapens gecontroleerd. De wapens hoeven hiervoor niet te worden ingenomen omdat de controle slechts een paar minuten tijd in beslag neemt. Daarnaast heeft de fabrikant besloten speciaal voor dit onderdeel voortaan ook een digitale controle in te voeren om te garanderen dat het altijd geplaatst wordt. Alle wapens die vanaf begin januari worden uitgeleverd, zijn dus extra gecontroleerd. 

Aanbesteding 
De Walther P99Q-NL is in gebruik sinds 1 juli 2013. Tijdens de aanbesteding is het wapen zeer uitgebreid getest. Alleen al de valveiligheid is op 36 verschillende manieren en ondergronden gecontroleerd. Hierbij is nooit enige afwijking geconstateerd. In totaal zijn nu 19.200 wapens geleverd waarvan er 5.889 reeds zijn gecontroleerd. De overige 13.311 worden vanaf 14 januari op het onderdeel gecontroleerd. 

NPB:Verbazing over controle Walther P99Q
De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft met verbazing gereageerd op het bericht dat  alle 14.000 pistolen van het type Walther P99Q NL moeten worden gecontroleerd omdat een bepaald onderdeel kan ontbreken. 

’De NPB zal de werkgever hierover indringende vragen stellen, omdat de veiligheid van onze collega's mogelijk in het geding is. We willen de zaak niet groter maken dan hij is, maar deze kwestie vraagt wel om een grondige evaluatie’, aldus de NPB.