woensdag, 22. oktober 2014 - 9:43 Update: 22-10-2014 15:51

Van der Laan vraagt om alertheid Amsterdammers op radicalisering

Burgemeester Van der Laan roept op alert te zijn op radicalisering
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In zijn wekelijkse column van de Amsterdamse editie van Metro roept burgemeester van der Laan de Amsterdammers op 'allemaal alert te zijn op verdachte situaties en signalen van radicalisering te melden bij de politie of de gemeente'.

Van der Laan verwijst in zijn column naar de moord op Theo van Gogh nu bijna tien jaar gleden. Volgens hem lijkt het erop dat Amsterdam weer op hetzelfde punt staat als toen. De spanningen in de stad nemen toe en de radicalisering is een stuk zichtbaarder geworden door de conflicten in het Midden-Oosten, zo schrijft de burgervader. Hij roept op tot weerbaarheid en waakzaamheid en laat weten dat gemeente, politie en justitie Amsterdam afspraken hebben gemaakt over maatregelen tegen terrorisme. Maar Van der Laan plaatst hierbij ook een kanttekening  'Toch moeten we ons realiseren dat ondanks al deze maatregelen een aanslag in Amsterdam een mogelijkheid blijft. We kunnen echt niet alles voorkomen.'

Voor het bestrijden van radicalisering zet Amsterdam al sinds de moord op Van Gogh 150 sleutelfiguren, dat zijn bijzondere jonge Amsterdammers in , die snappen hoe belangrijk het is om radicaliserende Amsterdammers ‘terug te winnen’. Deze mensen zijn speciaal getraind en geven voorlichting en praten in hun netwerk over dit probleem. Van der Laan is heel blij met deze flinke Amsterdammers.

Volgens de burgemeester moeten de Amsterdammers verder hun leven blijven leven zoals ze altijd al hebben gedaan: tolerant en geïnteresseerd in elkaar. Hij is blij te constateren dat Amsterdammers zich gelukkig niet snel gek laten maken. Want uit recent onderzoek blijkt dat 'het aantal Amsterdammers dat spanningen ervaart met andere bevolkingsgroepen sinds de zomer slechts licht is toegenomen, van 15 naar 19,5 procent'.