vrijdag, 27. juni 2014 - 0:03 Update: 03-07-2014 0:34

Veehouders gebruiken verboden antibiotica

foto van vee koe | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek bij 4 kalverhouders en 1 rundveehouder naar toediening van het verboden middel Furazolidon.

Dit antibioticum kwam aan het licht in urinemonsters van rosékalveren en in het veevoer van een Gelderse kalverhouder. Alle 5 bedrijven zijn door de NVWA geblokkeerd. Dit betekent dat ze geen dieren of producten meer mogen verhandelen.

Veevoer
Het spoor leidde van de Gelderse kalverhouder naar zijn veevoederleverancier. Bij deze producent werd het antibioticum vastgesteld in een partij veevoer. Ook heeft een deel van de runderen op dit bedrijf het voer met deze verboden stof gegeten. De overige 3 bedrijven kwamen hierna in beeld, omdat zij ook hetzelfde voer kregen geleverd. Het vee op deze bedrijven wordt nu onderzocht op sporen van het antibioticum. Dieren waarbij het middel wordt aangetoond worden afgevoerd en elders gedood. Zoals de Europese richtlijnen voorschrijven worden de kadavers vernietigd.

Vlees
De NVWA doet ook onderzoek naar het vlees van dieren die al geslacht zijn en mogelijk ook van dit voer hebben gegeten. Hieruit blijkt dat het grootste deel van dit kalfsvlees in Nederland is verkocht en opgegeten. Uit analyse blijkt dat zelfs bij normale dagelijkse consumptie er geen direct gevaar is voor de gezondheid, waardoor geen noodzaak is voor een terugroepactie gericht op consumenten. De NVWA ziet er wel op toe dat de verantwoordelijke bedrijven uit voorzorg het vlees uit de handel halen. Ook zijn de autoriteiten in België, Duitsland, Italië en Frankrijk geïnformeerd over de maatregelen, omdat een deel van het vlees is geëxporteerd naar deze landen.

Onderzoek
Alle kosten voor controles en de laboratoriumanalyses worden bij de veehouders in rekening gebracht door de NVWA. Ook kunnen de veehouders een korting van hun Europese inkomenssteun tegemoet zien voor het gebruik van dit illegale antibioticum.

Provincie: