woensdag, 26. maart 2014 - 8:02 Update: 03-07-2014 0:39

Veel fouten gemaakt bij stembureaus

Foto van tellen van de stemmen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit een analyse van het Algemeen Dagblad blijkt dat er vorige week bij de gemeenteraadsverkiezingen flinke fouten zijn gemaakt in stembureaus.

Het is vooral in Amsterdam en Rotterdam duizenden keren fout gegaan met het uitreiken van de stembiljetten. De krant schrijft dat er grote verschillen zitten tussen het aantal stembiljetten en het aantal uitgebrachte stemmen. In Amsterdam zijn er in enkele stembureaus 650 stemmen meer uitgebracht dan er kiezers kwamen opdagen, maar in andere stembureaus zijn juist in totaal 1820 minder stemmen dan er kiezers zijn geteld.

Ook in Rotterdam ging het verkeerd. Daar waren in totaal 1666 'spookstemmen'. Er werden 459 stembiljetten meer aangetroffen dan dat er kiezers kwamen. In 1207 gevallen was het precies andersom: meer kiezers dan stembiljetten. In Den Haag ging het om enkele honderden en in Utrecht waren er 109 van deze onregelmatigheden.

Volgens hoogleraar politicologie Marcel Wissenberg van de Radbouduniversiteit zijn de verschillen tussen het aantal getelde stembiljetten en het aantal getelde kiezers zo groot dat het zeker invloed kan hebben op de einduitslag. Wissenberg zegt hierover in de krant: 'Het is opmerkelijk en het zou niet moeten. Er zijn gevallen waarbij een handjevol stemmen bepalend is geweest voor een restzetel of voorkeurstem. Dan zijn deze afwijkende aantallen echt te hoog.'. In Amsterdam zijn 1765 voorkeurstemmen nodig om in de raad te komen, in Rotterdam 1201.

Als de stembureaus gesloten zijn tellen medewerkers niet alleen de stemmen. Ook vergelijken ze het aantal stempassen en volmachten. In Rotterdam en Amsterdam loopt dat verschil op tot duizenden stemmen.

Het is voor het eerst  dat gemeenten bij een verkiezing deze gegevens centraal moeten melden, mede vanwege de discussie over stemmen met het potlood of met een stemmachine. 'Nu blijkt de oplossing erger dan de kwaal', zegt hoogleraar Wissenberg. 'Het is mensenwerk, maar toch hoort een verkiezing perfect te zijn.'