vrijdag, 4. juli 2014 - 12:07

Veel oranjeartikelen niet veilig

oranjeartikelen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben de afgelopen weken ruim 20 winkels bezocht om te kijken of aangeboden oranjeartikelen voldoen aan de productveiligheidseisen. Uit inspecties en tests in het productveiligheidslaboratorium van de NVWA blijkt dat de meeste oranjeartikelen door volwassenen veilig te gebruiken zijn bij het aanmoedigen van het Nederlands elftal.

Maar omdat veel oranjeartikelen niet voldoen aan de Speelgoedrichtlijn, adviseert de NVWA ouders vooral jonge kinderen uit voorzorg niet te laten spelen met oranjeartikelen. Ook is het verstandig oranjeartikelen na de wedstrijd weer op te bergen en buiten bereik van kleine kinderen te bewaren.

Verschillende leveranciers van oranjeartikelen hebben de afgelopen periode veiligheidswaarschuwingen voor oranjeartikelen gepubliceerd. Bijvoorbeeld voor sambaballen, hamsters en toeters. Deze oranjeartikelen worden niet als speelgoed verkocht, maar kunnen door ouders en kinderen wel voor speelgoed worden aangezien. Daarom moeten deze producten voldoen aan de Speelgoedrichtlijn. Dit betekent dat ze veilig moeten zijn voor kinderen en dat er bijvoorbeeld geen kleine onderdelen loskomen die voor kinderen onder de 3 jaar verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

De NVWA heeft de resultaten van de tests doorgegeven aan de verantwoordelijke bedrijven, zodat zij producten die niet aan de eisen voldoen van de markt kunnen halen en hun afnemers kunnen informeren. Dit heeft inmiddels geleid tot verschillende veiligheidswaarschuwingen van leveranciers. De NVWA ziet er op toe dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en plaatst de veiligheidswaarschuwingen van bedrijven door op haar website.