maandag, 16. juni 2014 - 16:39 Update: 03-07-2014 0:34

Venrayse moordzaak, 14 jaar cel voor 70 steken met schroevendraaier

Foto van rechtbank officier rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Arnhem

Maandag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Dit meldt het gerechtshof maandagmiddag.

'De man wordt ervan verdacht in maart 2006 zijn echtgenote in Venray te hebben gedood', aldus het gerechtshof. 

Het hof sprak de man vrij van moord. Naar het oordeel van het hof is niet vast komen te staan dat verdachte de tijd en gelegenheid heeft gehad voor kalm beraad en rustig overleg, hetgeen is vereist voor een bewezenverklaring van moord. Daarentegen is er wel een contra-indicatie voor moord.

Het hof sluit niet uit dat verdachte heeft gehandeld in een opwelling, waarbij hij in blinde woede een mes en een schroevendraaier heeft gepakt, het slachtoffer ongeveer 70 keer heeft gestoken en vervolgens met een mes haar keel heeft doorgesneden, waarna het slachtoffer is overleden.

Daarnaast is het mogelijk dat de gelegenheid tot (het voor bewezenverklaring van moord vereiste) beraad eerst tijdens de uitvoering van het besluit is ontstaan, namelijk tijdens het wisselen van de verschillende door verdachte gebruikte wapens.

Verdachte heeft lange tijd ontkend dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan de dood van zijn vrouw. In 2011 heeft verdachte voor het eerst een (deels) bekennende verklaring afgelegd.

Het hof rekent het de verdachte zeer zwaar aan dat hij ook nu – inmiddels ruim acht jaar na het plegen van het feit – nog steeds niet de volledige verantwoordelijkheid voor de dood van zijn vrouw lijkt te nemen.

In plaats daarvan stelt verdachte dat hij zich veel van die avond niet meer kan herinneren en dat het wel zo zal zijn gebeurd omdat het uit de stukken blijkt. Het hof rekent deze langdurige ontkenning door verdachte als strafverzwarende omstandigheid mee.

Daardoor zijn de nabestaanden immers lange tijd in onzekerheid gebleven over de identiteit van de veroorzaker van de dood van het slachtoffer, hetgeen het rouwproces zonder veel twijfel heeft bemoeilijkt.

Provincie: