donderdag, 30. januari 2014 - 16:48 Update: 03-07-2014 0:43

Verdachte aangehouden voor mensensmokkel van Filipijnen

Foto van arrestatie verdachte door politie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Filipijnse verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag en voor veertien dagen in bewaring gesteld. Hij wordt naast mensensmokkel ook verdacht van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrift.

Het vermoeden is dat de 37-jarige man de afgelopen twee jaar tientallen Filipijnen onder valse voorwendselen naar Nederland heeft laten komen. De Filipijnen tekenden een contract voor werk op booreilanden, waarin hen een salaris werd toegezegd dat voldoet aan het wettelijk minimumloon in Nederland. Aan de hand van deze contracten werden verblijfsvergunningen en werkvergunningen aangevraagd.

In de praktijk werden de arbeidscontracten waarschijnlijk niet nagekomen. Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat er voor de Filipijnen nauwelijks werk was in de catering op booreilanden. De Filipijnse slachtoffers zaten vermoedelijk geruime tijd zonder de toegezegde inkomsten, terwijl ze hoge kosten hadden gemaakt om naar Nederland te komen. De verdenking is verder dat zij in de perioden dat ze wel konden werken, beduidend minder loon betaald kregen dan was voorgespiegeld.

De Inspectie SZW heeft maandag de woning en een horecagelegenheid van de verdachte in Den Haag doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie.

Provincie:
Blik op 112: