woensdag, 30. april 2014 - 23:04 Update: 03-07-2014 0:37

Verdachte aangehouden na achtervolging

Foto van herdershond | Sxc
Foto: SXC
Foto van herdershond | Sxc
Foto: SXC
Leeuwarden

De politie heeft woensdagmiddag een 27-jarige man uit Oentsjerk kunnen aanhouden na een achtervolging en een zoektocht. De politie is op zoek naar getuigen die de man hebben zien rijden door de binnenstad van Leeuwarden.

De verdachte viel in eerste instantie op doordat hij met hoge snelheid over de Drachtsterweg in Leeuwarden reed. Hij reed daarbij zeer roekeloos. Agenten gaven de man een stopteken, maar dat negeerde hij.

Achtervolging
De automobilist verhoogde zijn snelheid en bleef roekeloos rijden in de binnenstad van Leeuwarden. Hij nam daarbij zelfs het fietspad. Onderweg heeft de bestuurder vermoedelijk de nodige schade veroorzaakt aan geparkeerde voertuigen. Ook moesten verschillende mensen opzij springen om niet door de man omver gereden te worden. Uiteindelijk moest de politie de achtervolging in verband met de eigen veiligheid staken.

Zoektocht
Zowel het kenteken van de auto als de identiteit van de verdachte waren op dat moment bekend. Het signalement van de man is verspreid via burgernet. Er is met 735 mensen uitgekeken. Een van de deelnemers had aan de Hooidollen een man uit het water klimmen, die voldeed aan het signalement. Ze las echter pas later de burgernetmelding, waardoor er enige tijd tussen zat voordat zij de politie alarmeerde.

Ondertussen kwam er een melding van iemand die zag dat een automobilist aan de Vierhuisterweg in Leeuwarden een paaltje ramde. De getuige gaf het kenteken door aan de politie. Het bleek om dezelfde auto te gaan. Agenten troffen op de bewuste locatie inderdaad de auto aan, maar de bestuurder was gevlucht. Bij controle bleek het voertuig niet verzekerd te zijn. De auto is in beslag genomen.

Samen met politiehonden is in een bosperceel aan de Vierhuisterweg gezocht naar de verdachte. Uiteindelijk werd hij, verstopt in de bossages, aangetroffen. Hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.