vrijdag, 23. mei 2014 - 21:53 Update: 03-07-2014 0:36

Verhagen: na crisis extra geld uittrekken voor infrastructuur

Foto van Maxime Verhagen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zoetermeer

De overheid moet, nu de crisis langzamerhand weer verdwijnt, extra geld uittrekken voor de infrastructuur. Dit heeft Maxime Verhagen vrijdag gezegd op BNR radio.

“Onze infrastructuur is te kwetsbaar gemaakt voor de gevolgen van economische crisis”, vertelde voorzitter Maxime Verhagen vrijdagochtend bij Paul van Liempt op BNR. “Dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen. Door herhaaldelijke bezuinigingen worden veel projecten uitgesteld of afgeblazen. Daardoor verzwakt de Nederlandse economie structureel, terwijl duizenden banen verloren gaan.”

In totaal besteden we van de 267 miljard op de Rijksbegroting maar 6 miljard aan ons spoor, onze snelwegen en al die andere essentiële verbindingen voor onze economie en bereikbaarheid. Terwijl Nederland nota bene een doorvoerland is.

Verhagen: “Met investeringen in de belangrijkste knooppunten op het spoor, in de vaarwegen en snelwegen kunnen we onze economie een boost geven. We willen in dit land graag zo veel mogelijk heel lang van tevoren keurig geregeld hebben. Het is dan toch ook logisch om te zorgen voor een stabiele vulling van het Infrastructuurfonds? Dat is nu al heel vaak ingezet als grabbelton. We zadelen de generaties na ons op met de ellende die dat met zich meebrengt.”

Ondertussen verslijten duizenden oude bruggen en viaducten in hoog tempo, maar de gemeenten hebben als eigenaar vaak veel te weinig of helemaal geen geld opzij gelegd voor onderhoud of vervanging. En bruggen of viaducten die onverwacht uitvallen, kosten het bedrijfsleven veel geld.

Bouwend Nederland wil voor een aantal projecten 50 miljoen euro per jaar extra uittrekken. "Dat betekent extra groei, extra banen en dat geld stroomt snel weer terug naar de schatkist. Het is een versnelling van geplande projecten en het geld kan deels uit de markt komen. Maar dan moet wel opgenomen worden in de meerjarige planning. Nederland is grotendeels afhankelijk van export, dus moeten er oplossingen komen om die export mogelijk te blijven maken."

Categorie: