woensdag, 26. februari 2014 - 12:05 Update: 03-07-2014 0:41

Verplicht ouderschapsplan leidt juist tot meer vechtscheidingen

Foto van kinderen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Echtscheidingdeskundigen Ed Spruijt en Inge van der Valk van de universiteit van Utrecht hebben voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek gedaan naar de effecten van het ouderschapsplan op kinderen.

Zij kwamen tot de conclusie dat sinds de wet het verplicht om het ouderschapsplan te maken, het aantal vechtscheidingen alleen maar is toegenomen. Zeker met 15 procent. Dit schrijft Trouw woensdag.

De onderzoekers stellen dat sinds de invoering van het ouderschapsplan 5 jaar geleden er juist meer ruzie is rondom de scheiding. Daarnaast nam het welbevinden van kinderen af en agressief gedrag en depressieve gevoelens stegen, de laatste met 20 procent, aldus de krant.

Scheidende ouders zijn verplicht afspraken vast te leggen over zorg, omgang en opvoeding van de kinderen en moeten dit voorleggen aan de rechter. Kinderen hebben wettelijk het recht op gelijkwaardig ouderschap na de scheiding en juist dat zorgt voor problemen. Scheidingsdeskundige Spruijt in de krant: 'Mensen gaan op hun strepen staan en willen allebei de helft van de opvoeding op zich nemen, ook al deden ze dat voor de scheiding niet. Voor de kinderen maakt de verdeling niks uit, blijkt uit onderzoek. Wel geldt: hoe meer veranderingen hoe slechter. En vooral: hoe meer ruzie, hoe slechter.'

Uiteindelijk leidt het blijvende geruzie tussen ouders bij kinderen tot problemen op school en met het aangaan van relaties

Provincie: