dinsdag, 15. april 2014 - 19:31 Update: 03-07-2014 0:38

Een op de vier van kanker genezen werknemers verliest baan

Foto van patiënt in ziekenhuis bed | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Bijna een kwart van de werknemers die van kanker genezen worden uiteindelijk toch ontslagen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Ontslag
Werknemers die langdurig ziek zijn kunnen na twee jaar worden ontslagen, als de werkgever kan aantonen dat ze niet in hun oude functie terug kunnen keren. In sommige gevallen gebeurt dit. Toch zijn er ook medewerkers die zeggen dat ze ten onrechte zijn ontslagen alleen omdat ze ziek zijn (geweest). Ook melden deelnemers dat er conflicten zijn ontstaan, soms met rechtszaken tot gevolg.

Bijna de helft (46%) geeft aan dat ze behoefte had aan meer ondersteuning van de werkgever bij de terugkeer naar werk. Veel deelnemers geven aan dat ze het lastig vonden hun grenzen aan te geven toen ze weer begonnen met werken. Ze hadden daar meer begeleiding in gewild. Soms miste ook een duidelijk re-integratieplan.

Laurence Maes, manager belangenbehartiging en empowerment, licht het onderwerp toe vanuit het perspectief van de NFK. Werken moet mogelijk zijn voor wie dat kan en wil. Dit geldt ook voor (ex)kankerpatiënten.

Veel (ex-)kankerpatiënten blijven graag aan het werk, als een volwaardige collega. Na of al tijdens de behandeling. Dat vraagt soms om aanpassingen, zoals een andere taakinhoud, (tijdelijk) minder arbeidsuren of een andere weekindeling.