maandag, 8. september 2014 - 8:28 Update: 08-09-2014 15:10

Vrees voor toename babysterfte door sluiten van afdelingen verloskunde

Verloskundigen vrezen babysterfste door langere reistijd
Foto: Archief EHF

Verloskundigen vrezen voor een toename van het aantal sterftegevallen omdat er steeds minder afdelingen verloskunde komen.

De sluiting van de verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zorgt voor te lange reistijden naar het ziekenhuis en hogere risico's op overlijden. Dit zegt de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek.

1254 verloskundigen hebben een enquête van branchevereniging KNOV en SP ingevuld, waaruit blijkt dat de helft van de respondenten de sluiting 'geen verbetering vindt voor de kwaliteit van verloskundige zorg, misschien zelfs wel een verslechtering. Slechts vier procent vindt concentratie van zorg wel nodig voor verbetering van zorg.

Er zijn in Nederland nu nog 88 ziekenhuizen met een klinische verloskundeafdeling over. In de afgelopen 15 jaar zijn 26 afdelingen gesloten. In het noorden van het land, de Noordoostpolder en Zeeland moeten zwangere vrouwen langer reizen om in een ziekenhuis met een gespecialiseerde arts te komen.

En dan gaan er in de komende jaren nog drie afdelingen dicht. Uit een inventarisatie van het EO-programma.blijkt dat tien ziekenhuizen in gesprek zijn om verloskundige zorg te concentreren om op die manier betere zorg te kunnen bieden.

Dit is de Dag Onderzoek is vanavond om 21.30 uur te zien op NPO1.

 

Categorie: