maandag, 15. december 2014 - 11:05 Update: 15-12-2014 12:51

Vrijdag overleg tussen bonden en NS over aanpak werkdruk

'Hoge werkdruk NS moet snel worden aangepakt'

Machinisten en conducteurs willen dat de hoge werkdruk bij de NS binnen een paar maanden structureel wordt aangepakt.

Afgelopen zondag ging de nieuwe dienstregeling in, maar volgens de bonden VVMC en FNV Spoor leidt deze dienstregeling tot minder tijd voor koffiepauze en toiletbezoek. Dit schrijft het AD maandag. Een woordvoerder van  VVMC, de vakbond voor rijdend personeel in de krant: 'De nieuwe dienstregeling gaat alleen maar meer werkdruk geven onder de 6000 machinisten en conducteurs.' Er is volgens hem in de nieuwe dienstregeling meer sprake van snelle 'keringen',  de systematiek waarin machinisten en conducteurs hun volgende dienst moeten beginnen. FNV Spoor laat weten dat de 'aanpassing van de treinenloop het rijdend personeel dwars zit'.

NS heeft maatregelen aangekondigd. Zo wil het bedrijf onder meer 50 nieuwe hoofdconducteurs en 50 nieuwe machinisten werven. En bij Transportbesturing moeten 20 extra medewerkers komen, die kunnen bijsturen bij vertraging.

Welke maatregelen er verder nog genomen moeten wil NS met bonden en personeel bespreken. Het spoorbedrijf geeft aan terug te willen naar de 'menselijke maat'. Vrijdag is er een overleg tussen bonden, ondernemingsraad en directie over de aanpak van de werkdruk.

Provincie:
Tag(s):