dinsdag, 28. oktober 2014 - 16:02 Update: 28-10-2014 17:49

Vrijspraak en veroordeling voor museumroven

Vrijspraak en veroordeling voor museumroven
Foto: Archief EHF
Utrecht

Een 52-jarige man uit Diemen is dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De rechtbank achtte de man schuldig aan het plegen van een groot aantal strafbare feiten. Hij werd veroordeeld voor een inbraak in Museum Gouda in 2012, waarbij een kostbare monstrans werd buitgemaakt. Daarnaast werd de man onder meer schuldig bevonden aan inbraken bij juweliers in Doetinchem en Roosendaal en het voorbereiden van plofkraken.

Stadsmuseum IJsselstein

De 52-jarige man werd samen met een 50-jarige Amsterdammer ook verdacht van een inbraak in Stadsmuseum IJsselstein in 2009, maar de rechtbank sprak het tweetal daarvan vrij. Op een breekijzer en betonschaar werden weliswaar DNA-sporen aangetroffen die overeenkomen met het DNAvan het tweetal, maar de rechtbank vond alleen dit bewijs onvoldoende voor een veroordeling. Omdat de sporen op verplaatsbare objecten zijn gevonden, staat niet buiten redelijke twijfel vast dat het om dadersporen gaat. Voor een serie ander strafbare feiten werd de 50-jarige Amsterdammer wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

Straffen

De rechtbank legde aan het tweetal lagere straffen op dan de officier van justitie geëist had. Dit komt onder meer door de vrijspraak voor de inbraak in IJsselstein. Vergeleken met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd, vond de rechtbank daarnaast de eis van de officier bijzonder hoog, zonder daarmee iets af te doen aan de ernst van de gepleegde strafbare feiten.

Heling

Twee mannen uit Amersfoort, die in hetzelfde onderzoek in beeld kwamen, werden veroordeeld tot 4 en 3 weken gevangenisstraf, wegens heling van gestolen sieraden. Een vijfde verdachte, een 50-jarige Amsterdamse, werd veroordeeld wegens wapen- en munitiebezit. Zij kreeg 120 uur werkstraf en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf.