dinsdag, 8. juli 2014 - 15:37 Update: 08-07-2014 19:19

Vrijspraak voor medeplichtigen overval Brinks

waardetransportbedrijf, Brinks, politie
Foto: EHF
Amsterdam

Twee mannen zijn vandaag vrijgesproken van medeplichtigheid aan de overval op geldtransportbedrijf Brink’s op 29 juli 2011 in Amsterdam Zuidoost. Daarbij werd ongeveer twaalf miljoen euro buitgemaakt en is geschoten op de politie.

De twee mannen werden verdacht van het bieden van hulp bij de overval. Van een van hen werd DNA aangetroffen op een stukje handschoen tussen het slot en de ketting om het hek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in de omgeving van Brink’s. Dit hek was kort voor de overval afgesloten waardoor het KLPD niet kon uitrukken. De rechtbank kan echter niet met zekerheid uitsluiten dat de handschoen op andere wijze op het hek is terechtgekomen. Omdat uitgebreid politieonderzoek geen ander belastend materiaal heeft opgeleverd tegen verdachte volgt vrijspraak voor hulp aan de overval. Wel krijgt hij twee maanden gevangenisstraf opgelegd voor het bezit van een gasalarmpistool en het telen van hennep.

Vluchtauto
De andere man werd ervan verdacht de vluchtauto aan daders van de overval te hebben geleverd. Het kenteken van de uitgebrande auto stond op zijn naam. De rechtbank acht echter onvoldoende bewijs aanwezig dat verdachte de vluchtauto aan de daders van de overval heeft geleverd, laat staan dat kan worden bewezen dat verdachte wist dat de auto gebruikt zou worden bij de overval. Ook het gegeven dat de telefoon van verdachte uitpeilde op plaatsen waar de kentekenplaten waren gestolen die in de vluchtauto lagen vormt geen bewijs, omdat verdachte in die buurt woont. Voor deze verdachte geldt algehele vrijspraak.