vrijdag, 24. januari 2014 - 15:21 Update: 03-07-2014 0:43

Vrouw in 2009 overleden na gebruik Nuvaring

Foto van ziekenhuis | Archief EHF
Foto: EHF
Amsterdam

Uit recente gegevens van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb blijkt dat in Nederland een vrouw is overleden aan de gevolgen van bijwerkingen van het anticonceptiemiddel Nuvaring.

De vrouw zou al in 2009 zijn overleden maar de melding werd onlangs pas gedaan bij Lareb.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum ontving na gebruik van Nuvaring tot en met 13 januari 2014 in totaal 417 meldingen. Eén melding kan meerdere bijwerkingen bevatten; zo werden in deze 417 meldingen 615 mogelijke bijwerkingen doorgegeven.

In totaal is er 78 maal een veneuze trombose of embolie als mogelijke bijwerking van Nuvaring gemeld. Hieronder was dus 1 melding waarbij sprake was van het overlijden ten gevolge van deze mogelijke bijwerkingen.

Vaginaal
De Nuvaring is een anticonceptiemiddel voor vaginaal gebruik. Elke ring bevat een kleine hoeveelheid van twee vrouwelijke geslachtshormonen - etonogestrel en ethinylestradiol.

De Nuvaring werkt op dezelfde manier als de combinatie-anticonceptiepil (de pil) maar in plaats van elke dag een pil te nemen, wordt de ring 3 weken onafgebroken gebruikt.

Trombose
Van hormonale anticonceptiepillen is bekend dat zij de kans op het optreden van trombose iets verhogen. De productinformatie van de Nuvaring beschrijft ook een verhoogd risico op het optreden van trombose bij het gebruik.

Volgens de richtlijn anticonceptie van het Nederlands Huisartsen Genootschap gaat de voorkeur nog steeds uit naar een tweede generatiepil en zou de Nuvaring alleen in uitzonderingsgevallen moeten worden voorgeschreven.

Categorie: