zondag, 2. februari 2014 - 17:00 Update: 03-07-2014 0:43

Wereldgoal brengt Go Ahead Eagles naast NEC

(ELF-Voetbal) Een uitslag waar beide clubs eigenlijk weinig mee opschoten. NEC kon haar snel verkregen voorsprong niet vasthouden. Een wereldgoal van Deniz Türuç na rust zorgde voor de 1-1 eindstand. Al geraakte de Gelderse club wel weg van de laatste plaats in de Eredivisie.

De laatste keer dat NEC - Go Ahead Eagles op het programma stond, dateerde van 20 september 1995. Toen won de Deventer ploeg met 0-2 door twee treffers van Harry Decheiver. Aan het einde van het seizoen eindigde Go Ahead Eagles als nummer laatst en handhaafde NEC zich via de Nacompetitie als nummer voorlaatst. Op 18 juni 1997 troffen beide clubs elkaar juist in die Nacompetitie voor het laatst in De Goffert. Door treffers vanAntti Sumiala, Michel Langerak en Emiel van Eijkeren werd het 3-0.

Voor de editie van vandaag kon Go Ahead Eagles geen beroep doen op haar enige buitenlander in de selectie. De nieuw aangetrokken doelman Stephan Andersen was nog niet speelgerechtigd. Daardoor debuteerde Patrick ter Mate onder de lat. De nieuwe huurlingRidgeciano Haps startte op de bank. NEC trad aan met Hans Mulder op de plek van de afwezige Ryan Koolwijk. De rest van het team bleef intact. Voor eigen publiek kende de Nijmeegse formatie een droomstart. Na ruim vier minuten kreeg NEC haar tweede hoekschop op rij. Jakob Jantscher cirkelde deze prachtig op het hoofd van Michael Higdon: 1-0.

Maar de thuisploeg, die als hekkensluiter speeldag 21 inging, kon de lijn niet doortrekken.NEC mazzelde in de dertiende minuut, toen Jarchinio Antonia zich na een knappe actie leek vast te lopen. Hij wist echter toch een steekpassje te verzorgen, waarna Marnix Kolder uit de rug van Rens van Eijden vrij voor doelman Karl-Johan Johnsson opdook. De captain aan Deventer-kant schoot de bal echter naast. Maar de waarschuwing had niet het beoogde effect, want NEC bleek achterin opnieuw broos.

In de 27e minuut redde Johnsson echter uitstekend op een kopbal van Erik Falkenburg, na een uitstekende voorzet van de rechterkant van Antonia. De aansluitende corner van Jop van der Linden werd door Falkenburg naast gekopt. Maar heel veel gebeurde er niet. In de tweede helft startte NEC echter uitstekend. Al na 36 seconden leek Jakob Jantscher te scoren na een mooie aanval, maar zijn inzet werd door Ter Mate naast getikt. Ook Christoph Hemlein joeg een snoeihard schot nog rakelings in de zijkant van het doelnet.

Niet onverdiend kwam Go Ahead Eagles in de 58e minuut via een knap doelpunt voorbij.Deniz Türüc haalde van 22 meter afstand verwoestend uit. Daarop kreeg de promovendus nieuwe motivatie, want ze speelden goed en hadden sowieso een veldoverwicht. Al verzuimde Hemlein de thuisploeg in de 77e minuut nog op voorsprong te brengen. In een klutssituatie kopte hij voor een leeg doel over.

In de slotminuut kreeg NEC nog twee levensgrote kansen. Maar doelman Ter Mate wist een lange verlengde vrije trap van Hemlein ternauwernood over te werken. De aansluitende corner liet hij los, maar in tweede instantie pakte hij het leder alsnog. Daardoor bleef het 1-1.NEC morste na drie zeges op rij twee dure punten, maar kwam wel tijdelijk weg van de laatste plaats. Go Ahead Eagles blijft middenmoter.