maandag, 27. januari 2014 - 17:14 Update: 03-07-2014 0:43

Westfries Gasthuis onderzoekt 300 patiënten om VRE-bacterie

Foto van patiënt in ziekenhuis bed | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hoorn

Het Westfriesgasthuis onderzoekt bijna 300 (oud) patiënten op de VRE-bacterie. Dit maakt het ziekenhuis maandagmiddag bekend.

'Deze patiënten hebben op dezelfde afdelingen gelegen als de vier patiënten bij wie inmiddels een VRE besmetting is geconstateerd', aldus het Westfriesgsthuis.

Patiënten die niet meer zijn opgenomen, krijgen daarover thuis bericht. Linda Burger, coördinerend manager in het Westfriesgasthuis: ‘We vinden het vervelend om patiënten hiermee te belasten. Maar de VRE is ongevoelig voor vele soorten antibiotica. Het is daarom belangrijk om verspreiding te voorkomen. De VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en onderzoeken we iedereen die mogelijk in aanraking is geweest met de bacterie. Als mensen drager blijken te zijn, willen we dat graag weten omdat het gevolgen heeft bij opname in een ziekenhuis/verpleeghuis of intensief contact met ernstig zieke mensen.’

IC weer open
De Intensive Care van het Westfriesgasthuis is sinds afgelopen zaterdag weer volledig open, ook voor spoed- en geplande opnames. Om verdere verspreiding van de besmetting van de VRE-bacterie zoveel mogelijk te beperken, besloot het ziekenhuis om de IC deels te sluiten. Na intensieve reiniging kon de afdeling weer open.