vrijdag, 7. maart 2014 - 18:04 Update: 03-07-2014 0:41

WHO komt met nieuwe richtlijnen voor suikergebruik

foto van snoep | fbf
Foto: fbf

Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie ligt, de WHO, mogen we per dag maximaal maar zes klontjes suiker eten.

De organisatie vindt dat consumenten via hun voeding veel te veel suiker binnenkrijgen en heeft voor het suikergebruik nieuwe richtlijnen opgesteld. Dit meldde de WHO woensdag op de website.

Volgens de nieuwe richtlijnen van de WHO mag een volwassen persoon gemiddeld per dag 25 tot 30 gram suiker eten. Een probleem daarbij zijn volgens de Wereldgezondheids-organisatie de stiekeme suikers, die men binnenkrijgt zonder dat men  het beseft. Zo zit bijvoorbeeld in één eetlepel ketchup al vier gram suiker. En in een heleboel producten als ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden zitten ook toegevoegde suikers. Maar bij het kijken naar de hoeveelheid suikers die iemand per dag binnenkrijgt tellen ook de natuurlijke suikers zoals honing, siroop en fruitsappen mee.

De suikerinname kan behoorlijk worden teruggebracht door bijvoorbeeld het gebruik van frisdranken te beperken. In één blikje kunnen al tien scheppen suiker zitten. Wie behoefte aan iets zoets heeft, kan het beste vers fruit eten.

Mensen die meer suiker eten dan de door de WHO aanbevolen hoeveelheid lopen het risico op overgewicht en tandbederf. De nieuwe richtlijn relateert de hoeveelheid suiker aan de dagelijkse hoeveelheid calorieën: niet meer dan 5 procent van de totale calorieën-inname zou moeten bestaan uit suikers.

Het suikergebruik ligt in de westerse wereld veel hoger dan het huidige advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Om zich aan de nieuwe norm aan te passen, zouden volwassenen in het westen hun suikergebruik met tweederde omlaag moeten brengen. Onlangs waarschuwde een belangrijk medisch adviseur van de Britse regering, Dame Sally Davies, nog tegen overmatig suikergebruik. Zij zei dat suiker mogelijk verslavend is en dat de regering zou moeten overwegen om een suikertaks in te voeren.

Categorie:
Tag(s):