vrijdag, 28. november 2014 - 19:37

Wijnaldum stelt overwintering PSV veilig

Wijnaldum stelt overwintering PSV veilig
Foto: Archief FBF

(ELF-Voetbal/Blik op Nieuws) PSV is vrijdagmiddag als enige tot scoren gekomen in de tweede helft van het Europa League-duel met Estoril. Nadat de eerste helft donderdagavond een 3-2 ruststand opleverde, stond er vanmiddag na negentig minuten voetbal een 3-3 eindstand op het scorebord. Door het doelpunt van Georginio Wijnaldum is PSV zeker van deelname aan de knock-outfase van de Europa League.

In de eerste helft van Estoril - PSV vielen de doelpunten als rijpe appelen uit de boom. De eerste kans was voor de Portugezen. Kuca mocht van de PSV-verdediging vanaf een meter of 25 uithalen, maar hij ondervond dat Jeroen Zoetgoed op z'n post stond. In de zesde minuut leverde de eerste de beste uitbraak van PSV direct de 0-1 op. Luciano Narsinghwerd vanuit het middenveld weggestuurd. Hij was voor het doel vervolgens niet zelfzuchtig en bood Memphis Depay een niet te missen kans, die de buitenspeler op zijn beurt promoveerde tot zijn zesde Europese doelpunt van het seizoen.

De levendige openingsfase kende daarna een doelpunt van Estoril. Nadat Zoet eerst nog reddend moest optreden, was er in de twaalfde minuut na een van richting veranderd schot van Tozé geen houden meer aan voor de 23-jarige doelman: 1-1. Twee minuten later lag de bal echter opnieuw in het net. Ditmaal was het de defensie van Estoril die Narsingh over het hoofd zag. Deze keer ging Narsingh voor eigen succes en dat pakte goed uit. Met een droge schuiver verzorgde hij de 1-2.

Ondanks de treffers kwam de ploeg van trainer Phillip Cocu geen moment echt lekker in haar spel. PSV had moeite om de bal bij zich te houden en moest toestaan dat Estoril zich vaker dan gewenst op de vijandelijke helft kwam melden. De tweede gelijkmaker kwam daarom ook niet uit de lucht vallen. Dit keer was het Kuka die na een vrije trap de ruimte achter de verdediging vond en met een kopbal voor 2-2 tekende. Vijf minuten voor rust was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Na balverlies van PSV was het Diogo Amado die tussen twee verdedigers in zomaar de 3-2 mocht binnenglijden.

De weersomstandigheden stonden donderdagavond niet toe dat de Europa League-groepswedstrijd in z'n geheel kon worden gespeeld, ondanks een handvol pogingen om de doorweekte grasmat alsnog speelklaar te krijgen. Gelukkig bleek het veld vrijdagmiddag wel bespeelbaar. "Nu moeten we laten zien dat we daar professioneel mee om kunnen gaan. We hebben een normale voorbereiding gehad. We hebben wat beelden van de eerste helft bekeken. Die mogelijkheid heb je normaliter niet. Maar het moet veel beter en dat kan ook", zei Cocu vlak voor de start van de tweede helft tegen RTL7.

PSV had in de eerste tien minuten al vaker de bal dan in de volledige eerste helft van donderdagavond. Toch was de eerste kans voor Estoril, maar Kuca maaide over de bal na een goed genomen corner. Niet veel later kreeg Narsingh een mogelijkheid. De aanvaller nam de bal rond de zestien aan en haalde met zijn andere voet direct uit. De bal ging rakelings naast.

Na een afstandsschot van Kuca kreeg PSV plots wat kansen op rij. Een lange pass vanWijnaldum belandde bij Luuk de Jong, die vanuit scoringspositie een zwakke inzet door keeperPawel Kieszek tot corner verwerkt zag worden. Kort daarna kopte De Jong een hoekschop vanJetro Willems over. Een kwartier voor tijd volgde een uithaal van Santiago Arias, maar opnieuw stond Kieszek in de weg.

Toch kwam PSV nog op gelijke hoogte met Estoril. Wijnaldum schermde de bal goed af, passeerde Kieszek, bleef rustig en scoorde: 3-3. En in tegenstelling tot gisteren kreeg PSVvandaag geen tegentreffer te incasseren, al waren Kléber (mooie kans na een afgeslagen bal) en Kuca (een zweefkopbal voor open doel) nog wel dicht bij een stunt tegen de Noord-Brabantse formatie.

Voor PSV is overwintering in de Europa League nu een feit. Een goede prestatie voor het Nederlandse voetbal. Donderdagavond wist Feyenoord zich al te verzekeren van overwintering in de Europa League. Ook Ajax maakt nog altijd kans op deelname aan de knock-outfase van dat toernooi.

Categorie:
Tag(s):