donderdag, 12. juni 2014 - 14:42 Update: 03-07-2014 0:34

Wilders kan door Europese regels niet toetreden tot Europees Parlement

Foto van Geert Wilders | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van Geert Wilders | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

PVV-Kamerlid Geert Wilders kan op basis van de Europese regels niet toetreden tot het Europees Parlement zonder zijn Tweede Kamerzetel op te geven.

Dit blijkt uit het overzicht dat het Montesquieu Instituut heeft gemaakt van de Europese regelgeving rondom het dubbelmandaat. Dit overzicht laat zien dat Europese regels niet toestaan dat leden van een nationaal parlement ook zitting nemen in het Europees Parlement. Interessant is vooral artikel 3 lid 2 van het Reglement van het Europees Parlement waarin is bepaald:

"Wanneer aan de hand van uit publiek toegankelijke bronnen te verifiëren feiten wordt vastgesteld dat een lid een functie bekleedt die onverenigbaar is met de hoedanigheid van lid van het Europees Parlement in de zin van artikel 7, leden 1 en 2, van de Akte van 20 september 1976, constateert het Parlement, op basis van de door zijn Voorzitter verstrekte informatie, dat de zetel vacant is."

Overigens werd in 2005 in de Tweede Kamer een motie ingediend om het dubbelmandaat weer Europees onder de aandacht te brengen. De motie werd aangenomen, maar Geert Wilders was een van de parlementariërs die tegen stemde.

Provincie:
Tag(s):