vrijdag, 28. februari 2014 - 17:15 Update: 03-07-2014 0:41

Windows XP, stop er mee!

Foto van virus computer toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nederlandse banken waarschuwen voor het gebruik van computers waar nu nog het uit 2001 stammende Windows XP draait.

Microsoft stopt op 8 april 2014 met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Dit betekent dat nieuw ontdekte beveiligingslekken in Windows XP niet langer worden gedicht.

Computers die na deze datum nog werken met Windows XP en die op enige manier verbonden zijn met de buitenwereld, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen van buitenaf.

Kwaadwillenden kunnen de nieuw ontdekte beveiligingslekken actief gebruiken om op uw computer in te breken. Wanneer dat lukt, hebben zij vaak toegang tot alle informatie op uw computer. Uw e-mails kunnen bijvoorbeeld worden gelezen, of uw creditcardgegevens kunnen worden onderschept.

Voor consumenten
Raadpleeg een specialist als u zich niet zeker voelt over de installatie van een nieuw besturingssysteem. Maak in elk geval een back-up van alle gegevens die u niet kwijt wilt raken, voordat u begint met de installatie.

Mogelijk zult u ook uw computer moeten vervangen omdat deze niet krachtig genoeg is voor een moderner besturingssysteem. Op de website van de producent vindt u de vereisten waar uw computer aan moet voldoen.

Voor bedrijven
Gebruikt uw organisatie nog Windows XP en is deze nog niet begonnen met de overstap, onderneem dan direct actie en neem contact op met uw IT-afdeling. Bereid uw organisatie goed voor op het einde van de ondersteuning van Windows XP.

Controleer welk besturingssysteem uw computer nu heeft
Als u met Windows werkt, controleer dan of uw computer nog op XP draait:
klik op Start;
klik met uw rechtermuisknop op Mijn computer;
kies Eigenschappen.

In het scherm verschijnt informatie over uw computer, waaronder de versie van Windows die u gebruikt. Staat hier dat u Windows XP gebruikt? Stap dan zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem.

Discussieer mee!

Overig nieuws

31 min 40 sec geleden

Omstreden handelsverdrag TTIP bedreigt gezondheid werknemers en geeft multinationals alle macht

Het omstreden handelsakkoord TTIP dreigt ten koste te gaan van de gezondheid van werknemers. Die waarschuwing doet de FNV zaterdag in het AD. Lees verder...

2 uur 26 min geleden

Brabantse burgemeesters waarschuwen voor toenemende macht criminelen

Op sommige plekken in Nederland dreigt de georganiseerde misdaad de baas te worden. In de Volkskrant waarschuwen twee Brabantse burgemeesters voor de Lees verder...

Archief EHF
Nederlandse F-16's bijna klaar voor aanvallen op ISIS
1 uur 15 min geleden

Amerikanen gaan gevechtsvliegtuigen in Leeuwarden stationeren

Om Rusland af te schrikken gaat de Amerikaanse luchtmacht twaalf F-15 gevechtsvliegtuigen in Europa stationeren. Een paar daarvan komen in Nederland, in Lees verder...

1 uur 47 min geleden

Felle uitslaande brand verwoest loods autosloperij Kiel-Windeweer

Een felle uitslaande brand heeft in de late avond van vrijdag 27 maart een loods van ongeveer 10 bij 30 meter totaal verwoest. Lees verder...

Franse justitie: 'Co-piloot liet toestel moedwillig crashen'
3 uur 22 min geleden

Copiloot Lubitz wilde dat iedereen zijn naam zou kennen

Andreas Lubitz, de copiloot die het toestel van GermanWings naar alle waarschijnlijkheid opzettelijk liet neerstorten in de Franse Alpen, zou ervan gedroomd Lees verder...