vrijdag, 28. februari 2014 - 17:15 Update: 03-07-2014 0:41

Windows XP, stop er mee!

Foto van virus computer toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nederlandse banken waarschuwen voor het gebruik van computers waar nu nog het uit 2001 stammende Windows XP draait.

Microsoft stopt op 8 april 2014 met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Dit betekent dat nieuw ontdekte beveiligingslekken in Windows XP niet langer worden gedicht.

Computers die na deze datum nog werken met Windows XP en die op enige manier verbonden zijn met de buitenwereld, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen van buitenaf.

Kwaadwillenden kunnen de nieuw ontdekte beveiligingslekken actief gebruiken om op uw computer in te breken. Wanneer dat lukt, hebben zij vaak toegang tot alle informatie op uw computer. Uw e-mails kunnen bijvoorbeeld worden gelezen, of uw creditcardgegevens kunnen worden onderschept.

Voor consumenten
Raadpleeg een specialist als u zich niet zeker voelt over de installatie van een nieuw besturingssysteem. Maak in elk geval een back-up van alle gegevens die u niet kwijt wilt raken, voordat u begint met de installatie.

Mogelijk zult u ook uw computer moeten vervangen omdat deze niet krachtig genoeg is voor een moderner besturingssysteem. Op de website van de producent vindt u de vereisten waar uw computer aan moet voldoen.

Voor bedrijven
Gebruikt uw organisatie nog Windows XP en is deze nog niet begonnen met de overstap, onderneem dan direct actie en neem contact op met uw IT-afdeling. Bereid uw organisatie goed voor op het einde van de ondersteuning van Windows XP.

Controleer welk besturingssysteem uw computer nu heeft
Als u met Windows werkt, controleer dan of uw computer nog op XP draait:
klik op Start;
klik met uw rechtermuisknop op Mijn computer;
kies Eigenschappen.

In het scherm verschijnt informatie over uw computer, waaronder de versie van Windows die u gebruikt. Staat hier dat u Windows XP gebruikt? Stap dan zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem.