woensdag, 29. oktober 2014 - 15:01 Update: 29-10-2014 15:14

'Winkans Staatsloterij gedaald na schrappen kleine prijsjes in stilte'

'Winkans Staatsloterij gedaald na schrappen kleine prijsjes in stilte'
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Staatsloterij heeft ‘in alle stilte’ sinds de trekking van oktober 2014 wijzigingen doorgevoerd in hun prijzenpakket waardoor de winkans gedaald is van 51,9% naar 50,1%. Dit meldt de Consumentenbond woensdag.

‘Deelnemers winnen niets meer als van hun lotnummer de laatste 4, 3 of 2 eindcijfers goed zijn, op een 2-cijferig 'geluksgetal' na. De Consumentenbond vindt dat consumenten luid en duidelijk moeten worden geïnformeerd over wijzigingen’, aldus de bond.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wij vinden dat de Staatsloterij hun lotenkopers en vaste spelers actief, bijvoorbeeld via een advertentie, website of  e-mail, op de hoogte moet brengen. Alleen zo kunnen zij een afgewogen keuze maken om wel of niet mee te spelen.'

De Staatsloterij hangt de verandering van het prijzenpakket bepaalt niet 'aan de grote klok'. De wijziging is nergens op de website van de loterij terug te vinden en ook consumenten die maandelijks automatisch meespelen met de Staatsloterij zijn niet geïnformeerd.

Alle 5 goed

Het aantal prijzen van €100 is wel toegenomen, maar daarvoor moet een speler alle 5 cijfers goed hebben of het 2-cijferige 'Geluksgetal' hebben. Volgens de Staatsloterij speelt ze met de wijziging in op de wensen van de spelers. Die zouden niet blij zijn met kleine prijsjes van €5, omdat een lot €15 kost. Met de verandering verdwijnen echter ook de prijzen van €30. Als troostprijs zijn er nog 4 prijzen van €7,50.

Provincie: