woensdag, 5. februari 2014 - 9:51 Update: 03-07-2014 0:43

Winstalarm Ballast Nedam, nog eens 150 banen weg

Foto van bouwvakker | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Nieuwegein

Ballast Nedam heeft woensdagochtend een winstalarm verstuurd omdat het bedrijf in 2013 een behoorlijk verlies heeft geleden.

Het bouwbedrijf gaat daarom nog eens 150 banen extra schrappen. Ballast Nedam verwacht een operationeel verlies te hebben gelden van zo'n 25 tot 30 miljoen euro, waarvan 15 tot 20 miljoen is veroorzaakt door reorganisatiekosten en andere eenmalige lasten. Dit melden verschillende media woensdag.

De 150 banen komen bovenop de 250 te schrappen arbeidsplaatsen die in oktober al waren aangekondigd. De resultaten van het bedrijf staan onder druk door de slechte marktomstandigheden en de malaise in de bouw. Daarnaast vielen de opbrengsten van de desinvesteringen tegen.

Bij de regionale bouwactiviteiten staat de winst onder druk door minder inkomsten en hoge kosten. De komende maanden zullen de regionale bouwonderdelen daarom nog drastisch geherstructureerd worden. Het aantal werknemers bij Ballast Nedam zal door de herstructureringen met een kwart afnemen. Eind 2011 telde de bouwer ongeveer 4000 werknemers, eind dit jaar zullen dat er nog maar 3000 zijn.

Om de financiële problemen op te vangen en de balans te versterken wil het bedrijf 30 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Dat moet er samen met 80 miljoen euro aan nieuwe leningen voor zorgen dat het bedrijf zijn strategie versneld kan uitvoeren. Die leningen worden verstrekt door drie banken; ING Bank, Rabobank en Royal Bank of Scotland. Aandeelhouders met een belang van meer dan 5 procent hebben zich al achter de uitgifte geschaard.