woensdag, 17. september 2014 - 13:04 Update: 17-09-2014 13:07

Woonbond en FNV pleiten voor huurmatiging

Woonbond en FNV pleiten voor huurmatiging
Foto: fbf

FNV en Woonbond roepen de politiek en verhuurders op om meer oog te hebben voor de koopkrachtaantasting door de gigantische huurverhogingen en maatregelen te nemen om te komen tot gematigde huurstijgingen.

Het CPB licht dinsdag 18 maart zijn prognoses voor de Nederlandse economie toe. Nederland komt langzaam uit het diepe dal, na jaren van koopkrachtdaling. Woonbond en FNV constateren echter dat dit niet voor huurders geldt en bepleiten ervoor om de huren te matigen.

Huurders leveren de komende jaren fors aan koopkracht in en steeds meer mensen dreigen hun huur niet meer te kunnen betalen. De Woonbond en de FNV kaartten al eerder aan dat de huren gematigd moeten worden. "In 2013 stegen de huren dankzij de jaarlijkse huurverhoging met gemiddeld 4,7%. De huur van corporatiewoningen steeg zelfs met 5%. En per 1 juli gaan de huren weer omhoog. Dat betekent voor veel gezinnen dat zij hun huis niet meer kunnen betalen. Er zal dus een toenemende armoede ontstaan onder huurders, zij profiteren door de huurstijgingen helemaal niet van de koopkrachtvooruitzichten. De FNV en de Woonbond willen daarom dat de inflatiecorrectie voor huurders wordt bijgesteld, de huren worden gematigd en er op korte termijn een woonlastenmonitor komt”, aldus Heerts.
 

Volgens het CPB daalt de werkgelegenheid dit jaar toch nog weer verder. Ton Heerts, voorzitter FNV stelt dat teveel mensen in onzekerheid leven over werk en dus over hun inkomen. Wat betreft de FNV moet de groei verder omhoog door extra bestedingen en investeringen. Samen met de Woonbond pleiten de FNV daarbij voor gematigde huurstijgingen.

Woonbond en FNV vinden dat er op korte termijn een woonlastenmonitor moet komen, zoals bepleit door de wethouders van de G32 gemeenten. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘Als daaruit blijkt dat de koopkrachtontwikkeling van huurders achter blijft, zou dat consequenties moeten hebben voor het huurbeleid voor dit jaar zowel als de komende jaren.’

Provincie:
Tag(s):