dinsdag, 30. september 2014 - 14:30 Update: 30-09-2014 16:50

Zeehonden in badkuip in schuur

Twee zeehonden bij particulier in beslag genomen
Foto: NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag op verschillende locaties in het noorden van het land inspecties verricht bij particulieren die er van worden verdacht zeehonden op te vangen zonder de benodigde vergunning. Hierbij zijn bij 1 particulier 2 zeehonden aangetroffen.

Aanleiding voor het onderzoek naar illegale opvang van zeehonden zijn meldingen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden hebben overgedragen aan zogenoemde EHBZ’ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang) die vervolgens niet naar een officiële opvang zijn overgebracht. Ook worden er de afgelopen maanden aanzienlijk minder zieke zeehonden aangeboden bij professionele opvangcentra.

Tijdens het onderzoek heeft de NVWA in juni van dit jaar 2 zeehonden aangetroffen bij een particulier die de zeehonden in zijn schuur verzorgde. Deze zeehonden zijn in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor verzorging en herstel naar de zeehondencrèche in Pieterburen overgebracht. In augustus heeft de NVWA proces-verbaal opgemaakt tegen een man die 2 zeehonden heeft opgehaald bij de boot van Terschelling, maar die deze dieren vervolgens niet naar een professioneel opvangcentrum heeft gebracht.

Provincie:
Tag(s):