donderdag, 23. oktober 2014 - 11:03

Zeldzame werktuigen Neanderthalers onder de hamer

Zeldzame werktuigen Neanderthalers onder de hamer
Foto: Catawiki.nl
Amsterdam

Zondagavond eindigt een bijzondere veiling met 90 prehistorische gebruiksvoorwerpen en wapens. De online veiling vindt plaats bij online veilinghuis Catawiki. Tijdens de veiling kan worden geboden op stenen vuistbijlen, dolken, schrapers en pijlpunten gemaakt door onze verre voorouders in het steentijdperk.

Zeer bijzonder zijn de in Zuid-Limburg gevonden schraper en vuistbijl van meer dan 250.000 jaar oud. Er werden in die tijd in Nederland geen dergelijke vuistbijlen gemaakt en ze moeten dan ook afkomstig zijn van rondtrekkende Neanderthalers afkomstig uit Zuid-Europa.

Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki geeft aan dat het om een unieke veiling gaat. ''Prehistorische gebruiksvoorwerpen zijn niet makkelijk te herkennen en daarom zeldzaam. Vaak kan alleen een expert vaststellen of het om een authentiek gebruiksvoorwerp gaat. Het is dan ook voor het eerst dat er zoveel authentieke items tegelijk worden geveild.''

Topstukken

Hennion verwacht een hoge opbrengst voor een uit Alaska afkomstig bijl gemaakt uit fossiel walrusivoor en een harpoenen gemaakt van rendier gewei. De harpoen ziet er nog als nieuw uit en dat is bijzonder voor een gebruiksvoorwerp dat meer dan 2.000 jaar geleden werd gebruikt bij de visvangst. Daarnaast verwacht Hennion ook veel belangstelling voor de prehistorische pijlpunten. ''Vooral in Amerika zijn er veel verzamelaars van oude pijlpunten. Ze verzamelen niet alleen pijlpunten uit Amerika zelf, maar uit heel de wereld. Ik denk dan ook dat veel verzamelaars zullen gaan meebieden''.

Nederlandse voorwerpen

In Nederland worden zelden gebruiksvoorwerpen van meer dan 10.000 jaar oud gevonden. In Nederland werden namelijk pas zo'n 6.000 tot 8.000 jaar geleden op grote schaal werktuigen uit steen vervaardigd. Het is dus heel bijzonder dat er in deze veiling geboden kan worden op in Nederland gevonden werktuigen van meer dan 200.000 jaar oud.
 

Categorie:
Provincie: